Ľubomír Hudačko Správy

Zaujímavé informácie o situácii s bytmi v Prešove: Ktoré lokality patria medzi najžiadanejšie?

Kde v Prešove sú žiadané lokality na bývanie? Zisťovali sme viac priamo u ľudí z brandže. Kým v prvom dieli miniseriálu o bytoch v meste sme sa pýtali na na ceny bytov a dôvod, prečo bývať v Prešove, tentoraz sme sa zamerali práve na najžiadanejšie a najmenej zaujímavé lokality.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé informácie o situácii s bytmi v Prešove: Ktoré lokality patria medzi najžiadanejšie?
Zdroj: Dnes24.sk

Na základné otázky ohľadom predaja bytov v Prešove sme sa spýtali realitných kancelárií, ktoré sa v predaji bytov pohybujú každodenne.

Za Garant Real nám odpovedal manažér Radovan Krajňák, za Trade Real konateľ Dušan Palša a za SN real konateľ spoločnosti Slavomír Novák.

Ktoré lokality v meste patria medzi najžiadanejšie a ktoré naopak ľudí nezaujímajú?

  • Garant Real: V prípade bytov medzi najžiadanejšie lokality v Prešove patrí širšie centrum mesta, čo sa, samozrejme, odráža aj na cene. K rovnako vyhľadávaným a obľúbeným patria lokality Sídliska II a Sídliska III, ktoré ponúkajú kvalitné bývanie mimo ruchu hlavných ciest, no zároveň poskytujú dostatočný komfort s množstvom prírodnej zelene. Ďalšie zaujímavé a obľúbené lokality sú Solivar a sídlisko Sekčov. Na poslednom mieste je sídlisko Šváby. V prípade rodinných domov sú vyhľadávané skôr pôvodné časti mesta, ako napríklad Táborisko alebo Sídlisko II, no zároveň tiež okrajové mestské časti, ako napríklad Šalgovík, Nižná Šebastová, Šidlovec, či Rúrky. Samostatnou kapitolou sú neďaleké obce, ktoré sa nachádzajú len pár desiatok minút od centra mesta, ako napríklad Ľubotice, alebo ostatné obce v dosahu MHD.
  • Trade Real: Dlhodobejšie už je v rámci klientely v Prešove vytvorená predstava, že najžiadanejšie lokality pre kúpu bytov sú Sídlisko 3 a Sídlisko 2, nasledujú byty v užšom centre a na Sídlisku Sekčov, na konci je Sídlisko Šváby. Avšak z praxe viem povedať, že veľa záleží aj od toho, ku ktorej časti mesta má klient vytvorené rodinné a spoločenské zázemie a následne túto lokalitu preferuje.
  • SN real: Je nutné vnímať v širšom kontexte individuálnych potrieb a požiadaviek toho ktorého klienta. Vieme ale povedať, že najväčší dopyt je po Sídlisku 3 v nadväznosti na Sídlisko 2, resp. byty v blízkosti centra mesta, v ďalšom rade ide o sídlisko Sekčov a nakoniec o sídlisko Šváby. S výnimkou bytov s výskytom rómskej populácie však nemôžeme tvrdiť, aby nejaká z prešovských lokalít bola výslovne nezaujímavá. Lokalita, ktorá nevyhovuje jednému, naopak môže byť vyhľadávaná inými a nehovoriac o tom, že častokrát sa osobne stretávam s dopytmi klientov, založených na akýchsi všeobecných trendoch, ktoré však nemusia pokrývať ich osobné potreby. Mám na mysli akýsi všeobecný spoločenský názorový tlak, ktorý častokrát zohráva pri výbere lokality väčšiu úlohu, ako individuálne pocity klienta. Typickým príkladom je sídlisko Šváby, cenovo najprístupnejšie, ktoré však neustále v ušiach klientov rezonuje ako podradnejšia lokalita, ktorej sa radšej vyhnú, pretože z počutia o nej nemajú dobrú mienku. Búrlivé 90-te roky však skončili a sídlisko momentálne disponuje rovnakou, ak nie dokonca väčšou občianskou vybavenosťou, ako niektoré časti iných sídlisk, čo oceňujú najmä tí, ktorí nepodľahli spoločenskému tlaku, ale racionálne zvážili klady a zápory, nehovoriac o nižšej výške kúpnej ceny práva z dôvodu všeobecného názoru obyvateľov Prešova. Nehovoríme však, že sídlisko Šváby musí vyhovovať každému. Rovnako atraktívne sú samozrejme aj ostatné sídliská, každé z nich so svojimi silnými a slabými stránkami. Svoju rolu, samozrejme, môžu zohrávať aj použité materiály. Napríklad byty postavené z tehál, napr. Sídlisko 2, alebo ulica 17. novembra, či byty v blízkosti centra, napriek veku stavby a odhadovanej teoretickej životnosti, sú klientmi žiadané a sú ochotní za ne zaplatiť aj oveľa vyššie ceny. Spoločensky stanovená “lukrativita” jednotlivých lokalít zodpovedá za cenovú úroveň bytov jednotlivých sídlisk. Apelujeme preto na každého (kupujúceho), aby si sám zvážil, aké sú jeho individuálne priority, čo on sám považuje – nepovažuje za pridanú hodnotu tej-ktorej lokality, ktorá by mala pokrývať len a len jeho potreby a to bez ohľadu na potreby či emócie iných. Šťastné bývanie rozhodne však netvorí lokalita, ale ľudia, ktorí tvoria domov.

Kde v meste je podľa vás najvýhodnejšie bývanie?

  • Garant Real: Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď. Je to veľmi individuálne. Máme klientov, ktorí chcú žiť v centre mesta, práve kvôli komfortu a dostupnosti a nevadí im čulý ruch mesta. Na druhej strane sú klienti, ktorí si priplatia práve za súkromie a pokoj, ktoré ponúkajú okrajové časti mesta.
  • Trade Real: To sa nedá jednoznačne odpovedať, každý človek je individuálny a každý preferuje iné podmienky bývania. Niekto preferuje mestský ruch a bývanie v centre, iný preferuje bývanie na okraji mesta alebo sídliska, ďalší vyhľadáva blízkosť prírody. Je to skutočne individuálne a rôznorodé.
  • SN real: To je v Prešove skutočne subjektívnou záležitosťou. Naozaj je komplikované hodnotiť výhody a nevýhody bývania, pretože kritérií môže byť niekoľko. Hodnotíme výhodnosť nižších mesačných nákladov? Hodnotíme výhodnosť umiestnenia lokality vzhľadom na vzdialené pracovné miesto? Výhodnosť väčšieho či menšieho bytu? Alebo inú neurčitú výhodnosť? Výhodou alebo pridanou hodnotou je pre každého niečo iné a platí to aj pri otázke najvýhodnejšieho spôsobu bývania v tej-ktorej lokalite, v takom alebo onakom byte, poschodí, stupni rekonštrukcie kupovaného bytu v nadväznosti na zaplatenú nižšiu alebo vyššiu či dokonca prehnane vysokú kúpnu cenu.

Čítajte aj prvú časť miniseriálu o prešovských bytoch!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM