Ľubomír Hudačko Správy

Zaujímavé debaty o aristokracii: V Prešove sa o nej môžeme dozvedieť až-až...

Pojem aristokracia znamená vo všeobecnosti formu vlády privilegovanej menšiny, šľachty, spoločenskej vrstvy mocných a bohatých. A práve tento pojem sa tieto dni skloňuje v meste Prešov, na pôde Prešovskej univerzity v Prešove

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé debaty o aristokracii: V Prešove sa o nej môžeme dozvedieť až-až...
Zdroj: Dnes24.sk

Tu sa koná vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou venovaná práve tejto vrstve, aristokracii v 17. – 20. stor.

Okrem nás aj Rumuni a Maďari

Inštitút histórie Prešovskej univerzity v Prešove a Inštitút histórie Debrecínskej univerzity zorganizovali III. ročník tejto konferencie venovanej aristokracii v európskych dejinách, ktorá je súčasťou medzinárodného projektu. Okrem univerzít v Prešove a Debrecíne je do tohto projektu zapojená aj univerzita z Koložváru v Rumunsku. Dvadsiati piati zástupcovia pracovísk histórie z týchto štátov tak v Prešove práve dnes finišujú svoje vedecké dialógy o úlohe aristokracii v duchovnom, kultúrnom a vzdelanostnom rozvoji krajiny.

„Prínosom tohto podujatia je hlbšie poznanie rôznych stránok aristokracie,“ vysvetlil hlavnú myšlienku za organizátora – Inštitút histórie, prorektor Prešovskej univerzity Peter Kónya. Ako ďalej dodal, ide o „narušenie“ zaužívaného stereotypu z čias socializmu, kedy sa aristokracia ponímala skôr v negatívnom zmysle, že nepriniesla nič dobré, zdierala poddaný ľud a pre tú ktorú krajinu bola vlastne príťažou. „Tento projekt má za úlohu zmeniť tieto názory a viac prehĺbiť poznanie života tejto elity spoločnosti, ktorá stála po celé stáročia na čele Uhorskej spoločnosti,“ zdôraznil profesor Kónya.

Kamienok z histórie mesta

Ako je zvykom, aj túto významnú konferenciu otváral primátor mesta Prešov Pavel Hagyari, ktorý na základe prirovnania, že história je učiteľkou života, vníma za učiteľku života aj našu Prešovskú univerzitu. „Táto konferencia poukazuje aj na to, za akých podmienok vznikal a budoval sa náš nádherný Prešov, ide o ďalší kamienok z histórie mesta, z ktorého mám úprimnú radosť,“ povedal primátor.

Na konferencii odzneli rôzne odborné príspevky a štúdie týkajúce sa aristokratickej spoločnosti a života aj v našom regióne, odzneli vedecké prednášky o významných osobnostiach z tohto obdobia, o prínose a úlohe tejto spoločenskej vrstvy v rôznych oblastiach života a pod. Výstupom tohto podujatia bude v blízkom čase aj zborník.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM