Zuzana Vajayová Rôzne

Zápisy predškolákov sa začnú 15. januára

Rodičia môžu čoskoro prihlasovať svojich predškolákov do prvého ročníka. Zápis budúcich prvákov do základných škôl sa začne 15. januára a potrvá do 15. februára.

Presné miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ školy, v prípade obce formou všeobecne záväzného nariadenia.

Každý predškolák musí podľa odborníkov pred vstupom do školy vykazovať určité znaky zrelosti. Medzi ne patrí okrem dosiahnutého veku či fyzickej zrelosti aj psychická zrelosť. Ide o vnímanie, grafomotoriku, rozumové poznávanie, vývin reči, pracovnú vyspelosť a pozornosť.

Predškolák už má poznať farby, tvary, vie kresliť a preferuje jednu ruku. Vie povedať svoje meno, priezvisko a adresu, ovláda detské riekanky a piesne, dokáže hovoriť o svojich zážitkoch. Takisto už odlišuje hru od povinnosti. Budúci prváčik má byť aj citovo a sociálne zrelý, teda odolný voči frustrácii, schopný prijať i prípadný neúspech.

Prešovský školský úrad očakáva, že do prvého ročníka základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, by sa mohol zapísať zhruba rovnaký počet detí ako vlani. „Tieto odhady vychádzajú predovšetkým z počtu predškolákov, ktorí navštevujú mestské materské školy (MŠ). V tomto školskom roku je to 848 detí, k nim však môžu pribudnúť aj deti z neštátnych MŠ a dá sa očakávať, že do mestských ZŠ sa zapíše aj niekoľko detí z okolitých obcí,“ uviedla pre TASR hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová.

V školskom roku 2010/2011 z 841 predškolákov nastúpilo do 1. ročníka 798 žiakov. Keďže v júni má ukončiť ZŠ 903 deviatakov, mesto počíta s celkovým poklesom detí v základných školách. Hovorkyňa dodala, že vzhľadom na kapacity mestských ZŠ je málo pravdepodobné, aby dieťa nebolo prijaté na školu, ktorú si rodič vyberie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM