Zuzana Vajayová Rôzne

Zamestnanci dopravného podniku mesta dnes na hodinu prerušili prácu

Účasť nespokojných zamestnancov Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) na dnešnom hodinovom výstražnom štrajku je podľa odborárov jasným signálom pre vedenie spoločnosti i mesta, aby sa urgentne zaoberali kritickou situáciu vo firme.

„Takmer sto percent zamestnancov dopravného podniku, ktorí boli dnes v práci, vstúpilo do výstražného štrajku. Okrem toho prišli asi dve desiatky ďalších pracovníkov, ktorí mali voľno,“ konštatoval predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu (IOZ) pri DPMP Milan Gáll. Dodal, že zostávajú v štrajkovej pohotovosti a počkajú na rozhodnutie zastupiteľstva, potom zvážia ďalšie kroky.

Na proteste zamestnancov sa zúčastnila podpredsedníčka IOZ Marta Brodzianska, ktorá pred novinármi uviedla, že štrajk je legálny postup v rámci zákona o kolektívnom vyjednávaní a vyjadrila uznanie zamestnancom, ktorí sa jednotne rozhodli bojovať za zlepšenie podmienok.

Autobusy a trolejbusy mestskej hromadnej dopravy dnes o 8. hodine nevyrazili na trasu a zostali stáť na koncových zastávkach. Tie, ktoré už boli na linkách, premávali až na konečnú zastávku a tam vyčkali do ukončenia protestnej akcie.

Zatiaľ čo vodiči na linkách čakali na konečných zastávkach, v areáli DPMP v Ľuboticiach sa zišlo niekoľko desiatok ďalších zamestnancov. Medzi nimi bol aj Ľubomír Švec, ktorý vo firme pracuje ako vodič 18 rokov. Tomu najviac prekáža nízka mzda.

„V dnešnej dobe pracovať za 2,92 eura na hodinu je smiešny plat pre vodiča, ktorý zodpovedá za miliónovú hodnotu autobusu a za cestujúcich, keď sa mu nasáčkuje do autobusu aj 300 ľudí,“ tvrdí rozhorčený vodič. Absurdné podľa neho je aj to, že si napríklad vodič musí za 54 eur kupovať ročný voľný cestovný lístok na MHD vo vlastnej firme.

Na predných sklách vozidiel boli letáky s nápisom štrajk. Informácie o protestnej akcii sa objavili aj na zastávkach MHD. Na nich čakali na svoj spoj cestujúci, väčšina o štrajku vedela, ale naši sa aj takí, ktorí nemali o ňom informácie.

Na zastávke čakala aj 67-ročná Prešovčanka, ktorá tvrdí, že s mestskou hromadnou dopravou by sa konečne malo niečo robiť. Dodala, že vodičom rozumie, ale treba sa pozerať aj na cestujúcich. „My občania mesta za to nemôžeme. Šoférov chápem, ale o platy šoférov a ich spokojnosť by sa mal starať manažment MHD a pán primátor mesta,“ povedala dôchodkyňa.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili odbory a zamestnanci DPMP v pondelok 1. augusta. Ako dôvod uviedli to, že sa od jesene minulého roka nepodarilo kolektívne vyjednať 10-percentné zvýšenie tarifných miezd a zachovanie niektorých zamestnaneckých vý­hod.

Do zlej finančnej situácie sa DPMP dostal po zvýšení cien pohonných látok, DPH, krátení rozpočtu a viazaní prostriedkov z mestského rozpočtu. O vyčlenení prostriedkov pre DPMP by mali rozhodnúť poslanci zastupiteľstva v rámci návrhu rozpočtových opatrení 10. augusta.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM