Rôzne

Základná škola na Šrobárovej: Patrí k najväčším v meste, vychováva talenty

Známa prešovská základná škola sídliacia na Šrobárovej ulici má bohatú históriu. Z jej radov vychádzajú športové talenty, ktoré vybojovali nejednu trofej.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola na Šrobárovej: Patrí k najväčším v meste, vychováva talenty
15
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola (ZŠ) na Šrobárovej ulici v Prešove bola v čase jej zrodu najväčšou základnou školou na Slovensku. Svoju existenciu začínala 1. septembra 1988 s vyše tisíckou žiakov.

862 žiakov

Do typickej panelovej budovy sa v tom čase musela zmestiť veľká časť detí z prudko rastúceho Sídliska Sekčov. Hoci jej dnes konkuruje v susedstve viac škôl, aj tak patrí s aktuálnym počtom 862 žiakov k najväčším v Prešove. Právnu subjektivitu získala desať rokov po svojom vzniku, patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Jej riaditeľ Ján Mačej šéfuje 58 pedagogickým pracovníkom, desiatim vychovávateľkám zo školského klubu detí a 23 nepedagogickým pracovníkom.

Športové triedy

„Škola začínala len s triedami prvého stupňa. Postupne sa profilovala na jazykovú školu so zameraním na anglický, nemecký, ruský a francúzsky jazyk. No a s pribúdajúcimi rokmi pribudli na škole športové triedy, zamerané na volejbal, ktoré fungujú až dodnes. Teraz je 20 tried na prvom stupni a 19 na druhom stupni, čiže máme 39 tried. Máme približne 90 zamestnancov školy,“ uviedol Mačej. Na „Šrobárku“ dochádzajú aj deti z okolitých obcí a iných lokalít mesta. Podľa riaditeľa ich tu láka vysoká kvalita výučby cudzích jazykov, pekný vzhľad školy a dobré technické vybavenie. Budova prešla komplexnou rekonštrukciou, ktorá stála dva milióny eur.

Škola integruje tiež žiakov s vývinovými poruchami učenia a správania. Sú začlenení do bežných tried. Dva dni v týždni majú k dispozícii školskú psychologičku. Riaditeľ má ukončenú aj špeciálnu pedagogiku a je garantom ich integrácie.

Volejbalové triedy zriadili od piateho ročníka, žiaci sú základňou pre VK Mirad PU Prešov. Trénujú vo vynovenej telocvični, kde vlani vymenili palubovku. Na modernú podlahu na pružnom rošte získala škola štátnu dotáciu aj príspevok od mesta a dokúpili tiež cvičebné náradie. Vedľa telocvične je menšia miestnosť na rozcvičenie a svalovú hmotu žiaci naberajú v posilňovni. Škole sa podarilo získať mladých telocvikárov.

Majster Slovenska

Je medzi nimi aj majster Slovenska vo volejbale Michal Hudák, ktorý stále aktívne hrá. Škola má tiež moderné vonkajšie športoviská s multifunkčným ihriskom s umelou trávou, ďalšia skupina žiakov môže využívať veľké trávnaté či asfaltové ihrisko, pre bežecké disciplíny slúži dráha s umelým povrchom. Športoviská sú za symbolický poplatok k dispozícii mimo vyučovania aj širokej verejnosti. Školský areál je oplotený.

Návštevníkov školy si hneď vo vestibule všimne vitríny plné víťazných športových pohárov. Mnohé vybojovali volejbalisti, ktorým sa darí na celoslovenskej úrovni. Riaditeľ podotkol, že domáce školy ich už nechcú za súperov, lebo im „Šrobárka“ nedá šancu vyhrať. V škole sa darí aj športovým strelcom, ktorí tiež obsadili časť políc svojimi oceneniami. Pri krajských, celoslovenských aj medzinárodných úspechoch sa najčastejšie objavujú mená dievčat ako Anna Klimeková, Veronika Bačová či Zuzana Ňakatová.

Do akadémie Manchestru

Niektoré športové talenty idú vlastnou cestou. Na prvý pohľad útla piatačka Tamara Tokárová preteká v disciplíne Short Track Speed Skating, čo je rýchlokorčuľovanie na dlhých nožoch na oválnej ľadovej ploche. Je členkou ŠMK Akademik Prešov a na Sofia Open 2016 v kategórii Junior E girls získala tretie miesto.

Všetkých športovcov zo „Šrobárky“ zatienil pred dvomi rokmi futbalový talent Alex Fojtíček, ktorý sa dostal na mládežnícku akadémiu Manchester United, kde je v pozícii brankára. „On bol neskutočne výnimočný športový talent, jeho chcel každý. Aký šport začal, v tom bol dobrý. Jeho otec sa venoval futbalu, takže aj Alexa doma viedli k tomu. Našu školu reprezentoval, dá sa povedať, vo všetkom,“ uviedol riaditeľ.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Základná škola na Šrobárovej v Prešove: Patrí k najväčším meste
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM