Michala Halásová Kultúra

Začína sa nová éra. Po rokoch chátrania dostáva prešovský Amfiteáter novú tvár

Po minuloročných základných úpravách a podujatiach Dobrý Festival a Miss Prešov začali na prešovskom kultúrnom stánku ďalšie práce a situácia sa zlepšuje. Postupne sa tak pripravuje na hudobný a filmový program pre rok 2013.

Ilustračný obrázok k článku Začína sa nová éra. Po rokoch chátrania dostáva prešovský Amfiteáter novú tvár
Zdroj: Dnes24.sk

Po dlhých desiatich rokoch, kedy prešovský Amfiteáter chátral a postupne zarastal bolo potrebné odstrániť trojmetrový hustý porast. Doteraz sa z neho vynieslo 120 ton drevného a 200 ton ďalšieho odpadu. Nanovo bola zapojená elektrina a voda. Amfiteáter sa tak premení na pekný park s novými chodníkmi, lavičkami a osvetlením. Dostal aj novú bránu a momentálne sa dokončuje zázemie pre umelcov a hygienické zariadenie pre návštevníkov.

Amfiteáter otvoríme pre Prešovčanov začiatkom júna 2013 a nadviažeme s časovým odstupom na letný Filmový Festival Pracujúcich, ktorý sa na amfiku konal od roku 1952 a bol dlhé roky hlavnou kultúrnou udalosťou v meste,“ hovorí súčasný správca Amfiteátra Miro Tásler. V spomínanom roku otvoril letný FFP sovietsky farebný film Nezabudnuteľný rok 1919, ktorý získal Veľkú cenu VII. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. „Pre Prešovčanov sme pripravili na tento rok premietanie niekoľkých skvelých českých a slovenských filmov,“ upresnil Miro Tásler.

Znalec miestnej kultúry Milan Országh pripomína vo svojom článku spred piatich rokov, že prešovský Amfiteáter postavili Prešovčania samotní. Prvý výkop sa uskutočnil v roku 1951, pričom neboli použité žiadne bagre alebo buldozéry ale fúriky, lopaty a čakany. Výstavba prebiehala zväčša brigádnickým spôsobom, mladí ľudia tu pracovali v čase školských prázdnin i počas vyučovania, pracovných zmien i mimo nich. Definitívnu podobu dostal koncom 60-tych rokov po čiastočnej rekonštrukcii a mnohých vylepšeniach a fungoval do roku 2002.

Prešovský Amfiteáter ponúka priestor pre veľké množstvo podujatí. Počas roka 2013 sa na ňom budú premietať filmy, vráti sa sem Dobrý Festival, Miss Prešov a pribudnú ďalšie podujatia, koncerty známych interpretov a pripravuje sa tiež folkový festival.

Foto: Edo Kopček

Amfiteater
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM