Ľubomír Hudačko Správy

Záchranu Šarišského hradu rozbehli hlavne dobrovoľníci: Hlavný organizátor sa tam aj nasťahoval!

Pýcha, ktorú je nutnosť si vážiť. Šarišský hrad zachraňujú najmä dobrovoľníci, hlavný organizátor sa tam dokonca na mesiac nasťahoval. Oslovoval turistov, aby mu venovali desať minút času. Pomaly sa na mieste udomácňujú aj filmoví fanúšikovia

Ilustračný obrázok k článku Záchranu Šarišského hradu rozbehli hlavne dobrovoľníci: Hlavný organizátor sa tam aj nasťahoval!
Zdroj: TASR

Nebyť dobrovoľníkov obyvatelia Veľkého Šariša, by sa pravdepodobne nemohli chváliť vzmáhajúcim sa hradom, ktorý sa týči nad mestečkom. Táto kultúrna pamiatka sa mení na jednu z najzaujímavejších turistických atrakcií v širokom okolí.

Nadšenci histórie a regionálnych tradícií sa teda podpísali pod záchranu chátrajúceho Šarišského hradu. Hlavný organizátor dobrovoľníckej činnosti Martin Sárossy z OZ Rákociho cesta sa tam dokonca na mesiac nasťahoval a pri vstupe oslovoval turistov, aby hradu venovali desať minút svojho života.

Vracali sa niekoľkokrát

„Takéto dobrovoľné mýto za prechod hradnou bránou zaplatili stovky návštevníkov a mnohí sa sem vrátili niekoľkokrát. Zišla sa každá ruka, niekedy bolo potrebné niečo preniesť, pokosiť trávu a pomáhali aj deti, napríklad pri zbieraní papierov, ktoré tu odhodili turisti,“ spomína Sárossy.

Prostredníctvom medzinárodných inštitúcií sa o prácach na hrade dozvedeli aj v zahraničí a tie prilákali študentov z rôznych končín sveta. V jednom roku prišli zo Španielska, Nemecka, Francúzka, Belgicka a Južnej Kórey. Fakt, že sa našla skupina nadšencov, ktorá svojpomocne dokázala realizovať záchranné práce, bol v roku 2011 podmienkou aj na pridelenie finančných prostriedkov na stavebné a archeologické práce. Projekt dvoch ministerstiev tu následne zamestnal desiatky hradných robotníkov.

Festival na vrchu hradu

Práve Šarišský hrad bol jedným z prvých, na ktorého opravách sa podieľali nezamestnaní. Projektový manažér týchto prác Ladislav Babuščák dodáva, že za posledné štyri roky sa v rámci rekonštrukčných prác na hrade spravilo veľa. Vysvetlil, že pokračuje archeologický výskum, pribudli múry, opravili sa bašty, jedna je dokonca zastrešená a dá sa v nej prespať. Je tu prístrešok pre turistov a chystajú sa ďalšie opravy. Objekty sú stabilizované a hradu už nehrozí devastácia.

„Je to veľmi netradičné prostredie, ja sám nepoznám filmový festival, ktorý by sa odohrával na vrchu nejakého hradu. Je to taká romantická chvíľa pre tých ľudí, ktorí sedia alebo ležia na zemi, pozerajú aj zaspia, potom sa zobudia a pozerajú ďalej,“ pochvaľuje si atmosféru Filmovej noci na Šarišskom hrade jeden z organizátorov Peter Vlkovič.

Hrad sa stal centrom pre organizovanie kultúrnych akcií. Realizujú sa tu turistické výstupy, vzdelávacie podujatia, zábavné akcie pre deti a Šarišské hradné dni. Pre jeho výnimočné prostredie si ho ochotníci vybrali za javisko svojich predstavení a pomaly sa tu udomácňujú aj filmoví fanúšikovia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM