Ľubomír Hudačko Rôzne

Zábavy vo Hviezde či diskotéky v Klube mladých: Slávne podniky, v ktorých sa Prešovčania za socíku vedeli baviť

V minulom storočí sa Prešovčania baviť vedeli a bolo jedno, či v kaviarni, alebo vinárni. Na tieto podniky si spomína každý skôr narodený obyvateľ nášho mesta. Niektoré fungujú dodnes, niektoré žijú už iba v našich spomienkach.

Ilustračný obrázok k článku Zábavy vo Hviezde či diskotéky v Klube mladých: Slávne podniky, v ktorých sa Prešovčania za socíku vedeli baviť
Zdroj: TASR

Hviezda

Vo Hviezde začínali napríklad mnohí dnešní dídžeji, ktorí ľudí bavili diskotékami. „Na Slovensku je však teraz podobných klubov len niekoľko, niektoré vznikajú, iné zanikajú,“ spomína Rudolf. Podnik funguje aj v súčastnosti, aktuálne by vám z tejto reštaurácie priniesli podľa vášho želania chutný obed.

Dukla

Prešovčania na Hotel Dukla spomínajú s iskrou v očiach. Tento podnik tu bol snáď odpradávna a zažil už stovky svadieb, plesov, či diskoték. „Dukla sa veľmi zmenila, aj to parkovisko spred nej už dávno nie je. Boli tam prvé zábavy, ktoré som absolvovala. Vychýrený podnik, na ktorý ostanú len pekné spomienky. Boli to časy, ktoré sa už nemajú kedy a ako zopakovať,“ ponúkla svoje dojmy Mária (61).

Klub mladých

V Klube mladých na Hlavnej ulici sa to vedelo poriadne roztočiť. Diskoték tu dídžeji hrali jedna radosť a kto tam z nich nemal svoj priestor, ten akoby ani neexistoval. „Vždy bolo preplnené a miestami ešte nedoznela predošlá zábava, aby pokračovala na druhý deň v rovnakom štýle. Aj na terajšej ulici 17. novembra bol ďalší takýto klub. Tam sa chodili zabávať vysokoškoláci,“ uvádza spomienky Denis (47). Priestor sa nachádzal na dnešnom poschodí Ruskej knihy.

DK ROH

Ďalší legendárny priestor, kde ľudia trávili čas a chodili sa zabávať. Veľkým lákadlom bolo najmä kino, ľudia si pred DKH ROH často dohadovali stretávky, tento bod bol najľahšie zapamätateľný. Absolvovať ste tu mohli koncerty, zábavy, silvestrovské podujatia či diskotéky. „Pamätám si časy, keď sa v ROH hrávalo o piatej poobede a to boli tzv. študentské diskotéky,“ spomína na časy dávno minulé Róbert (44). Svoje vystúpenia tu mali nielen prešovské kapely, besedy či zábavné podujatia boli samozrejmosťou.

Kramiky

Oproti parku na Hlavnej ulici vedľa Ruského domu sa nachádzal podniky Kramiky. „Hrala tam živá muzika, no potom to kedysi prestalo fungovať. Našla som si tam nejednu lásku, nikdy nezabudnem na slaďáky, ktoré sme absolvovali nalepení na sebe. Tie časy mali svoje čaro, keď si predstvím všetky tie účesy a módne vychytávky, je mi do smiechu. Neskôr sa Kramiky opäť rozbehli a fungujú, myslím, aj dnes,“ hovorí Slavomíra (58).

Lipa

Pri Kine Scala na Masarykovej boli v kurze diskotéky a zábava aj v podniku Lipa. „Každý si myslel, že je to podnik speváka Petra Lipu, ale nebolo to tak. No bol tam veľmi príjemný priestor a chodila som tam rada. Teraz ešte stále funguje, ale už to tam zmenili a prenechávam tieto zábavy mladším,“ smeje sa Gabriela (45).

Môže vás zaujímať:

Dobové zábery z Prešova, ktoré mnohí ešte nikdy ani nevideli: Generálny štrajk i mítingy Havla na vzácnych fotkách

Mliečny bar, Automat… 5 legendárnych prevádzok zo socíku, ktoré sme navštevovali v Prešove

Prešovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM