Ľubomír Hudačko Kultúra

Zabávali sa aj poslanci: Aj keď je iba október, v Prešove už odštartovala plesová sezóna!

Plesovú sezónu v Bratislave zahajuje Ples v Opere. V Prešove túto úlohu prebralo občianske združenie ZOM Prešov. Na rad prišilo organizovanie už 19. ročníka Celoslovenského plesu mládeže s telesným postihnutím.

Ilustračný obrázok k článku Zabávali sa aj poslanci: Aj keď je iba október, v Prešove už odštartovala plesová sezóna!
Zdroj: Dnes24.sk

Tento tradičný a svojho druhu jedinečný ples sa niesol v znamení čísla 19. Bol v poradí 19-ty, začal sa o 19-tej hodine a v tombole sa rozdalo 19 cien.

Bez nároku na honorár

Zabaviť sa prišlo 70 účastníkov z celého Slovenska. Bolo medzi nimi aj viacero čestných hostí. Pozvanie prijal poslanec NRSR Otto Brixi, Starosta MČ Košice Sever Marián Gaj s rodinou, poslankyňa MsZ Prešov Janette Langová s manželom, poslanec MsZ Prešov aj PSK Stanislav Kahanec, riaditeľ PKO Čierny Orol Emil Chlapeček a ďalší.

Program plesu bol nabitý hudbou, tancom a spevom, napätím aj prekvapením, radosťou aj odmenami. Prichádzajúcich hostí vítalo gitarové duo zo ZUŠ Veľký Šariš. Kultúrny program odštartoval svetovo uznávaný folklórny súbor Šarišan pod vedením Ladislava Kišeľáka. Na jeho rezký repertoár nadviazala exotická choreografia mažoretiek Witches pri PKO Čierny orol Prešov. Vedie ich Jana Imrichová, ktorej sa darí úspešne prezentovať súbor aj v zahraničí. Oba tieto súbory vystúpili bez nároku na honorár.

Neskôr ich vystriedali Peter Bednár a Zuzana Bednárová, ktorí vystupujú pod značkou JAZZ 2B. Úvodný blok programu uzavrel ladným spoločenským tancom tanečný pár Andrea Gajová a Lukáš Kmec. Neskôr prítomným zahrala aj košická americko-slovenská hudobná skupina Abscondo.

Dostali prešovskú jahodu

Ples bravúrne moderovala Veronika Slaninková. Vyberal ju známy prešovský DJ Rudolf Voit a nechýbala voľba MISS Plesu Prešov 2013. Víťazkou sa stala Zuzana Pluščáková, ktorá získala korunku aj šerpu. Po polnoci sa žrebovala tombola o spomínaných 19 cien. Tešili sa aj okrem hlavného výhercu, ktorý dostal tablet aj ostatní 18-ti víťazi, ktorí získali pár luxusných hodiniek, kartón šampanského, tortu, prešovskú jahodu a iné. Dvorným fotografom združenia pri všetkých akciách je žiadaný prešovský fotograf Peter Ilenčík.

Pre ľudí, ktorí majú telesný hendikep, sú spoločenské kontakty dôležité. Aj oni majú túžbu zažiť jedinečný večer, kde sa môžu stať súčasťou niečoho exkluzívneho, vidieť a vypočuť si hudbu a tanec naživo namiesto televízie, stretnúť priateľov naživo namiesto internetu. Zažiť napätie z očakávania a radosť z výhry. Pohybovať sa aj tancovať v prostredí, kde nie sú technické ani ľudské bariéry. Stať sa MISS plesu a zažiť svojich 5 minút slávy v žiari reflektorov a bleskov fotoaparátov. Tento ples každý rok napĺňa túžby mnohých ľudí. Pre väčšinu z nich je to nielen jedinečná, ale zároveň aj jediná príležitosť tohto druhu.

Plesová sezóna ZOM Prešov
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM