Ľubomír Hudačko Rôzne

Za 128 000 eur chcú vybudovať škôlku: Voľba padla na budovu, kde je krčma!

V časti Kanaš pri Prešove chýba materská škôlka. Mesto Veľký Šariš preto chce vybudovať jej pobočku a voľba padla na mestskú budovu, kde momentálne sídli obchod a krčma. Je potrebné čiastočne opraviť aj strechu.

Ilustračný obrázok k článku Za 128 000 eur chcú vybudovať škôlku: Voľba padla na budovu, kde je krčma!
Zdroj: TASR

Na umiestnenie nového zariadenia existovali tri návrhy. Keďže však mesto nemalo pred podaním projektu veľa času na nákup nehnuteľnosti alebo pozemku, voľba nakoniec padla na mestskú budovu, kde momentálne sídli obchod a krčma.

Je potrebné opraviť aj strechu

Na opravu budovy a vybudovanie zázemia pre dve triedy a 45 detí potrebuje viac ako 128 000 eur, z toho viac ako 6 400 eur by dalo mesto zo svojho rozpočtu, ten však stále nemá schválený. Stavebné práce na budove by podľa projektu pohltili niečo viac ako 93 000 eur, no ak mesto peniaze dostane, prebehnúť musí súťaž na zhotoviteľa.

Ako uviedol primátor Veľkého Šariša František Bartko, v budove neďaleko centra mestskej časti na Šarišskej ulici úplne opravia interiér a postavia tam zázemie pre najmenšie deti, no opravovať sa bude aj exteriér. Tu by sa malo vybudovať aj parkovisko či lavičky a detské prvky. Okrem toho je potrebné čiastočne opraviť strechu a zatepliť ju, vymeniť niektoré okná a vybudovať hlavný bezbariérový vchod.

Časť detí vozia aj do Prešova

Ak sa v budove vybuduje materská škola, vysťahovať sa z nej bude musieť súkromník prevádzkujúci obchod i krčmu v budove, ktoré sú jednou z mála možností občianskej vybavenosti v rýchlo sa rozvíjajúcej časti mesta. Primátor tvrdí, že sa môžu presťahovať do súkromných priestorov a mesto bude hľadať spôsob, ako v Kanaši vybudovať objekt občianskej vybavenosti, no zatiaľ na to nemá peniaze. Uchádzať sa chce v budúcnosti o európske zdroje.

Škôlku v meste Veľký Šariš momentálne navštevuje 157 detí a v samotnej mestskej časti Kanaš je podľa Bartka približne 90 detí, takže záujem o novú škôlku tu podľa neho bude. Časť detí z Kanaša totiž momentálne vozia rodičia aj do škôlok v neďalekom Prešove.

Čítajte aj o zápisoch budúcich prváčikov!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM