Aktualizované Ľubomír Hudačko Správy

Wifi, či TV v kláštore? Pozrite ZOZNAM, ktoré rehole v našom okrese odhalia na deň svoje tajomstvá!

Kto sú, ako žijú a čo vlastne robia? Chodia rehoľné sestričky na dovolenky, môžu mať mejkap, zájdu občas ku kaderníkovi? Môžu hrať mnísi futbal, alebo pijú pivo? Je v kláštoroch televízor alebo internet? Musia chodiť všetci stále v habitoch či závojoch? V tento deň odhalíte tajomstvá rehoľníkov.

Ilustračný obrázok k článku Wifi, či TV v kláštore? Pozrite ZOZNAM, ktoré rehole v našom okrese odhalia na deň svoje tajomstvá!
Zdroj: TASR

Dozvedieť sa odpovede na mnohé otázky, ako aj možnosť pozrieť si historické priestory kláštorov a stráviť deň plný programu a zaujímavostí nielen pre deti, môže každý, kto príde v sobotu 27.6.2015 na Deň otvorených kláštorov (DOK), ktorý pripravujú rehoľníci a rehoľníčky na celom Slovensku. Nepôjde len o prehliadku priestorov kláštorov, ale tiež domov, zariadení či inštitúcií, kde rehoľníci žijú a pôsobia, napr. školy, nemocnice, sociálne zariadenia a pod. .

Do týchto reholí sa dostanete v našom okrese

Do Dňa otvorených kláštorov sa zapojilo viac ako 42 reholí. V Prešove vás privítajú rehole Kongregácia sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie (Sládkovičova, Prešov, vstup od 10.00, prehliadka, pripravené aktivity) a Congregatio Jesu – Kmeťovo stromoradie 4 (výrobňa hostií od 8.00 do 12.00). V Petrovanoch v okrese Prešov to budú Dominikánky (vstup od 9.00, prehliadka priestorov, gulášové párty, posednie pri hudbe, tvorivé dielne pre deti aj dospelých), ale aj Rád sestier sv. Bazila Veľkého v SR – Narcisová 1 (začína o 10. hod až do večera do 18. hod., niekoľko stanovíšť: Jedáleň, Kaplnka, Spoločenská miestnosť. Ďalšie stanovištia budú mať charakter praktický: šitie, ručné práce, ikonopisectvo).

Výroba hostií aj hot-dogov

Viaceré rehole (komunity) na Slovensku ponúknu sprievodný program, ako aj rôzne súťaže či tvorivé dielne pre deti.

Môžete si prísť vyskúšať, ako sa vyrábajú hostie, zmrzlina, hot-dogy či náramky, odfotiť sa v dobových kostýmoch, pomôcť pri varení alebo podávaní polievky bezdomovcom, zúčastniť sa výučby posunkovej reči alebo workshopu „malí ošetrovatelia“ v nemocnici.

Kto chce vedieť, ako to vyzeralo kedysi, môže nahliadnuť do starobylých krýpt, ako aj historickej školskej triedy či pozrieť si dávne liturgické rúcha.

Bude možné navštíviť aj rôzne tematické výstavy, k dispozícii bude aj premietanie filmov či fotografií zo života reholí a ich misijnej činnosti. V ponuke sú aj miestne koncerty. Ak dostanete hlad, radi vás pohostia malým občerstvením pri čaji a káve v miestnej záhrade, kláštornej kuchyni, alebo môžete prežiť spoločnú opekačku pri hudbe či vychutnať si dobrý kotlíkový guľáš.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM