Marcel Mojžiš Rôzne

Vzbura pre rušenie vlakov: Blokovanie dopravy v Prešove!

Napätie sa stupňuje! Rušenie jediného rýchliku na trase Prešov-Bratislava a ďalších spojov vyvolalo búrku nevôle. Tieto zámery dali do pozoru už aj prešovského župana Petra Chudíka i primátora Prešova. Naštvaní aktivisti navyše chcú kompletne zabloko

V Prešovskom kraji sa v stredu začali zbierať podpisy pod petíciu za zachovanie pôvodného železničného grafikonu. Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík uviedol, že regionálna samospráva zásadne nesúhlasí s návrhom nového grafikonu. Ten počíta so zrušením viacerých spojov na území kraja a jediného rýchlika na trase Prešov – Bratislava.

Nesúhlas so šéfom z ministerstva[/si­ze][/color]

Vedenie župy vo vyhlásení konštatuje, že žiadna z pripomienok k novému návrhu nebola akceptovaná, a preto chce podniknúť ďalšie kroky. Jedným z nich je aj petícia, ktorú ako prví podpísali Peter Chudík, primátor Prešova Pavel Hagyari a občiansky aktivista Jozef Róbert Šmigalla.

[blockquote]Podľa Chudíka by nový grafikon nepriaznivo zasiahol do verejnej dopravy v Prešovskom kraji a chýbajúce spoje by bolo ťažké nahradiť autobusovými. Negatívny dosah by mala eliminácia trate Stará Ľubovňa – Plaveč a Kežmarok – Stará Ľubovňa. Chudík zdôraznil, že samospráva nemôže súhlasiť s návrhom grafikonu, ktorý presadzuje generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh ministerstva dopravy Jiří Kubáček.[/bloc­kquote] „Bez toho, aby sa rokovalo tu v regióne, rozhodol sa od stola v Bratislave. V podstate jediný dôvod vraj je, že je to neefektívne. S takýmto spôsobom nemôžeme súhlasiť a výrazne protestujeme a urobíme z našej pozície všetko preto, aby bol zachovaný terajší grafikon,“ povedal župan. Pripomenul, že takéto zmeny sa majú udiať v čase, kedy prebiehajú medzivládne rokovania o železničnom prepojení Slovenska a Poľska na trase Košice – Plaveč – Muzsyna – Krakow.

Ohrozených až 55 spojov[/si­ze][/color]

Podľa jedného z iniciátorov petície, Šmigallu, takýto návrh by nekorešpondoval ani s programovým vyhlásením vlády, ktorá si dala za cieľ pomáhať zaostalejším regiónom. Doplnil, že desiatky spojov by sa mali rušiť práve na východe republiky. „Pri porovnaní návrhu grafikonu s terajším grafikonom som zistil, že by sa zrušilo celkom 55 spojov a novozavedených by malo byť 11. V tom nie je zarátaná trať Košice – Zvolen a Tatranské železnice,“ hovorí Šmigalla.

Hagyari označil návrh na zrušenie priameho spoja medzi Prešovom a hlavným mestom za nekompetentný. Mesto podľa neho potrebuje, aby takýto spoj premával denne. „//Oslovila ma skupinka aktivistov, ktorá v prípade, že tento grafikon vojde do platnosti, zablokuje dopravu smerom na Tatry a smerom na Košice, komplet dopravu v meste Prešov. Aby kompetentní v Bratislave pochopili, že ide o tretie najväčšie mesto na Slovensku a zaslúži si slušnosť a spravodlivosť aj v oblasti dopravy,“ //konštatoval primátor.

Šmigalla doplnil, že petičné hárky budú k dispozícii v prešovskom mestskom informačnom centre, na sídliskách a prihlásili sa aj ďalšie mestá.

presov24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM