Ľubomír Hudačko Rôzne

Výstavba D1 Prešov západ-juh: Mesto diaľničiarom prenajme svoje pozemky

Mesto Prešov prenajme svoje pozemky Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá ich využije pri stavbe diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh. Nepovedie cez ne cesta, ale pôjde o dočasný záber pozemkov počas výstavby diaľnice.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba D1 Prešov západ-juh: Mesto diaľničiarom prenajme svoje pozemky
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ide o viacero pozemkov v lokalitách od Vydumanca až po Košickú ulicu neďaleko trasy plánovanej diaľnice. O prenájme rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove.

Spolu mesto dostane ročne za prenájom týchto pozemkov viac ako 117 000 eur a cenu nájmu stanovil znalec. Začiatok stavby je naplánovaný na rok 2015. Nájomná zmluva medzi mestom a NDS začne podľa vedúcej Oddelenia mestského majetku Mestského úradu v Prešove Kataríny Juricovej platiť od odovzdania stavby zhotoviteľovi a termín ukončenia nájomnej zmluvy tiež nie je konkrétne časovo ohraničený, platnosť zmluvy vyprší ukončením stavby.

Nájomné bude vyplácané vždy do 15. novembra, za posledný rok bude vypočítané z ročného nájmu za príslušný počet mesiacov a uhradené najneskôr 90 dní po skončení nájmu. NDS sa zaväzuje, že odovzdá pozemky v stave spôsobilom na pôvodné užívanie. Ide väčšinou o lesné pozemky.

Zastupiteľstvo ešte na konci minulého roka schválilo aj odpredaj pozemkov, na ktorých povedie diaľnica D1 Prešov západ – Prešov juh a do mestskej kasy prišlo za tento predaj viac ako 8 miliónov eur.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM