Ľubomír Hudačko Kultúra

Výstava troch poľských umelcov v Prešove: Galéria Abilympiády ožije umením!

Traja umelci z Poľska prijali ponuku prešovskej bezbariérovej Galérie Abilympiáda, aby tu prezentovali svoje umenie. Dominika Paczkowska, Lukasz Wozniak a Zdzisław Twardowski pricestujú do Prešova v pondelok19. augusta, aby sa osobne zúčastnili vernisáže.

Ilustračný obrázok k článku Výstava troch poľských umelcov v Prešove: Galéria Abilympiády ožije umením!
Zdroj: Dnes24.sk

Tá odštartuje výstavu pod názvom Priestory a potrvá do konca septembra.

Fotografie, maľby, drevorezba…

Výstava Priestory bude sviežim oživením pre návštevníkov galérie, keďže ide o výtvarné umenie spoza hraníc a až od troch maliarov na jednom mieste. Milovníci umenia z Prešova a okolia to určite ocenia. Navyše, v priestoroch galérie bude súčasne prezentovaná aj stála výstava umeleckých diel od viac ako 30-tich autorov. Sú tu inštalované fotografie, maľby, kov, drevorezba, čipka a iné aj netradičné druhy umenia.

Dominika Paczkowska

Na základe tvorivej umeleckej práce v roku 2009 bola prijatá do Zväzu poľských umelcov úžitkového umenia vo Varšave. Venuje se maľbe, grafike a vitráži. Jej náboženské vitráže – projekty sa nachádzajú v karpatských kostoloch a svetových hoteloch, reštauráciách a iných verejných budovách. V roku 2012 získala ocenenie od starostu Foieni v Rumunsku za výtvarné dielo „Dom“.

Łukáš Z. Wozniak

Venuje sa grafickej tvorbe, maľbe, fotografii a multimediálnej tvorbe.So svojím výtvarným dielom sa zúčastnil 11 skupinových výstav a výstavy umeleckej skupiny VIII. bienále študentov v Poznani, Rzseszowe a Przeworsku. Je asistent scénografa – designer na show „Heat“ v divadle.

Zdislaw Twardowski

Vytvára hlavne v oleji. Diplom v odbore získal u prof. Mieczyslawa Hermana v roku 2002. Vedie vlastnú galériu „Twardowski“. Poskytuje lekcie pre kreslenie a maľovanie v jeho galérii. Jeho práce možno vidieť v mnohých národných galérií, preto jeho obrazy sú v zbierkach mnohých európskych krajinách.

Podpora hendikepovaných

Galériu Abilympiáda v Prešove zriadilo občianske združenie ZOM Prešov. Poslaním združenia, ktoré má 330 členov z celého Slovenska, je mnohostranná podpora kvality života ľudí so zdravotným postihnutím, najmä mládeže s telesným hendikepom. Poslaním galérie je nielen morálna, ale aj finančná podpora talentovaných ľudí so zdravotným postihnutím. V galérii sa pravidelne konajú výstavy výtvarného umenia, športové turnaje (boccia a šach), kultúrne podujatia (napr. fašiangy a vianočné večierky), pracovné stretnutia (Synapsia, PSI Šariš) a ďalšie spoločenské akcie. Ak hľadáte jedinečný darček pre blízkeho a zároveň chcete podporiť dobrú myšlienku, tu si môžete splniť oboje.

Vernisáž troch poľských výtvarníkov sa uskutoční už v pondelok, 19. augusta 2013, o 16:00 hod. v prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda. Galéria sídli v Prešove, na Masarykovej ul. 20 v areáli bývalých Volenských kasární Zápotockého. Vjazd do areálu je z ulice Dostojevského. Výstava pod názvom Priestory potrvá do konca septembra. Organizátorom podujatia je občianske združenie ZOM Prešov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM