Zuzana Vajayová Rôzne

Výstava návštevníkom priblíži, ako sa pralo a žehlilo na vidieku

Výstavu so šarišským názvom "Rajbaňe a bigľovaňe", čo v preklade do spisovného jazyka znamená pranie a žehlenie, sprístupnili dnes popoludní v priestoroch Krajského múzea (KM) v Prešove.

Cieľom výstavy je priblížiť návštevníkom spôsoby prania a žehlenia v domácnostiach Šariša, a to predovšetkým na vidieku, v časoch, keď sa ešte nepoužívali elektrické spotrebiče. Autorkou výstavy je etnografka Terézia Krafčíková, ktorá ju zostavila zo zbierkových predmetov KM a spolupracovala aj so Šarišským múzeom v Bardejove a Ľubovnianskym múzeom v Starej Ľubovni.

„Obe tieto činnosti pravdepodobne ani dnes nepatria k tým najobľúbenejším prácam v domácnosti, hoci situácia je diametrálne odlišná. Návštevníci tejto výstavy si môžu prezrieť desiatky exponátov, na základe ktorých zistia, že pranie a žehlenie bolo v minulosti skutočne namáhavé. Keďže nebola moderná technika, väčšinou sa to robilo ručne,“ povedala pre TASR historička Viera Kačmaríková. Pripomenula, že aj z týchto dôvodov sa kedysi nepralo tak často.

Väčšina vystavených predmetov sa používala skôr na vidieku. Okrem korýt, takzvaných drevených či kovových rajbačiek, na ktorých sa prala menšia bielizeň, tu záujemcovia nájdu aj ďalšie predmety, ako napríklad zariadenia na žmýkanie či zmäkčovanie látok. Nachádza sa tu aj 56 kovových žehličiek.

„Tieto žehličky sa na dedine začali používať až od začiatku 20. storočia, aj keď v Európe sa používali už v 17. storočí. Buď boli na žeravé uhlíky, potom sa uhlíky začali nahrádzať kovovými platničkami a potom tu boli žehličky, ktoré sa iba prikladali na piecky,“ vysvetlia historička.

Dodala, že na vidieku sa pred príchodom kovových žehličiek látky hladili ručným spôsobom prostredníctvom valčeka a piesta, ktorým sa tlačilo na tkaninu a to malo aj zmäkčujúci charakter.

Zaujímavosťou výstavy je aj pračka na ručný pohon, spojená so žmýkačkou, ktorá sa vyrábala po 2. svetovej vojne. Tá sa však na vidieku nepoužívala, pretože tam sa pralo ručne.

Historička pripomenula, že návštevníci múzea nájdu množstvo zaujímavých predmetov, ktorých názvy sa objavovali v nárečí a možno si ani nevedeli predstaviť ich funkciu. Výstava bude sprístupnená do konca januára budúceho roka.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM