Ľubomír Hudačko Kultúra

Výstava fotografií pripomenie históriu aj z roku 1892: Kde pri Prešove si ju môžete pozrieť?

Výstava je hlavne dielom obyvateľov obce, ktorí zareagovali na výzvu organizátorov, aby načreli do svojich archívov a našli v nich fotografie, ktoré pre nich majú historickú hodnotu. Pri Prešove si tak môžeme pozrieť výstavu, ktorá pozostáva z takmer 500 snímok.

Ilustračný obrázok k článku Výstava fotografií pripomenie históriu aj z roku 1892: Kde pri Prešove si ju môžete pozrieť?
Zdroj: TASR

Vznikla na podnet Milana Grejtáka, predsedu kultúrnej komisie pri hermanovskom obecnom zastupiteľstve.

Hermanovce a Hermanovčania na starých fotografiách je názov výstavy, ktorú slávnostne otvorili v sobotu popoludní v tejto obci v okrese Prešov. „Celkovo sa nazbieralo 456 fotografií, ktoré poskytlo 19 ľudí. Časť sa tiež podarilo zachrániť z diapozitívov v likvidovanej časti obecného archívu. Najstaršia fotografia je z roku 1892, najmladšie sú zo začiatku 80. rokov minulého storočia,“ uviedol Grejták.

Vystavených je zhruba 170 fotografií zachytávajúcich Hermanovčanov pri rôznych pre nich dôležitých životných momentoch. Zostavovatelia z kultúrnej komisie ich rozdelili do tematických celkov, pričom dominujú hlavne portréty a rodinné snímky, sú tam fotografie vojakov i hasičov, nechýbajú zábery z pracovnej činnosti, detí, školákov, svadieb ani pohrebov.

„Výstavou zber fotografií nekončí. Má byť podnetom pre ďalších obyvateľov obce, aby tiež prispeli svojimi fotkami, z ktorých vzíde ďalšia výstava,“ doplnil Grejták.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM