Ľubomír Hudačko Samospráva

Vyostrený spor v meste: Ak sa poslanec neospravedlní, zažalujú ho!

Technické služby mesta Prešov poslali poslancovi mestského zastupiteľstva Richardovi Drutarovskému predžalobnú výzvu, v ktorej žiadajú verejné ospravedlnenie na zasadnutí zastupiteľstva za tvrdenia, že Technické služby mesta Prešov sa nezákonne obohatili na úkor občanov o 104 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Vyostrený spor v meste: Ak sa poslanec neospravedlní, zažalujú ho!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Spor oboch strán začal na februárovom zasadnutí zastupiteľstva, kde sa hovorilo o Prevádzkovom poriadku pohrebísk vo vlastníctve mesta Prešov a pokračoval v médiách.

Nie je to o peniazoch

Výkonný riaditeľ Technických služieb mesta Prešov Jozef Višňovský uviedol, že rozhodnutie žiadať o ospravedlnenie padlo na jarnom zasadnutí predstavenstva spoločnosti, keďže sa však poslanec v priebehu asi štyroch mesiacov neospravedlnil a nič sa neudialo, prijali tento krok. Podľa jeho slov však nejde o peniaze.

„Tento spor nie je o peniazoch, ak sa pán poslanec neospravedlní, budeme ho žalovať. Nie však preto, aby sme od neho získali nejaké odškodné. Skôr chceme, aby ho súd zaviazal na ospravedlnenie, pretože nie je možné, aby tvrdil, že sa obohacujeme na úkor občanov,“ povedal Višňovský.

Ultimátum sa blíži

„Najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva je plánované o týždeň. To je ultimátum, po ktorom sú Technické služby odhodlané žalovať ma na súde a žiadať finančné odškodné. Hoci autorovi predžalobnej výzvy prekážajú moje údajné nepravdivé tvrdenia a obvinenia, sama predžalobná výzva ide mimo merita diskusie na zastupiteľstve a vychádza z nepravdivých obvinení, takže za také považujem aj jej závery,“ povedal poslanec Drutarovský.

Drutarovský tvrdí, že Technické služby nemali približne 20 mesiacov právo na vyberanie nájomného za hrobové miesta, keďže mestské zastupiteľstvo túto položku neschválilo v cenníku. Cenu za nájom hrobového miesta schválilo iba predstavenstvo Technických služieb.

Podľa Technických služieb právna norma nikde nehovorí, že ak absentuje schválenie cenníka v zastupiteľstve, je vyberanie nájomného na základe zmluvy medzi spoločnosťou a treťou stranou protiprávne. Poukazujú tiež na to, že zákon o pohrebníctve uvádza, že právo užívať hrobové miesta vzniká uzavretím nájomnej zmluvy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM