Ľubomír Hudačko Kultúra

Výnimočná šanca pre gurmánov z Prešova: Budeme môcť ochutnať vianočné špeciality z 13-tich krajín!

Vianoce v Európe zavítajú do Prešova. Naplánovaný je slávnostný pochod mestom, okrem toho však aj ďalšie lákadlá, ktoré budú iste pastvou pre oči. Poctu hostiť prestížne podujatie dostala jedna z našich stredných škôl, k dispozícii bude degustácia aj pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná šanca pre gurmánov z Prešova: Budeme môcť ochutnať vianočné špeciality z 13-tich krajín!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Už 23. ročník medzinárodného podujatia Christmas in Europe – Vianoce v Európe 2014 sa uskutoční v Prešove od 7. do 13. decembra. Hostiteľom podujatia bude Hotelová akadémia Prešov.

„Toto prestížne podujatie je oficiálnou aktivitou Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu združujúcej vyše 430 škôl zo 44 krajín. Vianoce v Európe sa konajú každý rok v inej európskej krajine,“ uviedol riaditeľ Hotelovej akadémie Jozef Šenko.

Spájanie študentov a učiteľov

Ako dodal, účastníkmi tohto ročníka budú delegácie z Arménska, Česka, Chorvátska, Írska, Lotyšska, Luxemburska, Maďarska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Švédska, Talianska a usporiadajúcej školy zo Slovenska. Do Prešova pricestujú aj prezidentka, niektorí viceprezidenti a generálna sekretárka AEHT, ako aj autorka myšlienky organizovania Vianoc v Európe z Francúzska, spolu približne 120 účastníkov.

„Hlavnou myšlienkou podujatia je spojiť študentov a učiteľov európskych hotelových škôl a vo svetle gastronómie a kultúry predstaviť rôznorodosť vianočných tradícií účastníckych krajín, prezentovať gastronómiu a kultúru organizujúcej krajiny a regiónu, upevniť spoluprácu hostiteľskej školy s inštitúciami a podnikmi v regióne a vytvoriť medzinárodnú sieť kontaktov s možnosťou ďalšej spolupráce v oblasti zdieľania vzdelávacích postupov a príkladov najlepšej praxe,“ doplnil Šenko.

Exkurzie, semináre, degustácie

V rámci programu bude pre verejnosť v Športovej hale Hotelovej akadémie Prešov sprístupnená výstava vianočných tradícií zúčastnených krajín prostredníctvom stánkov. Pri každom zo stánkov sa počas celého týždňa bude môcť pohostiť a degustovať aj verejnosť. Uskutoční sa tiež slávnostný pochod mestom s návštevou v chrámoch štyroch cirkví – pravoslávnej, gréckokatolíckej, evanjelickej a. v. a rímskokatolíckej.

Zároveň bude len pre účastníkov a pozvaných hostí pripravený Európsky vianočný bufet s ponukou typických národných vianočných pokrmov a nápojov a v rámci kultúrneho programu jednotlivé delegácie sprostredkujú vianočné tradície svojich krajín.

„Okrem toho sme pripravili pestrú paletu sprievodných podujatí – exkurzie, semináre, workshopy, degustácie a ďalšie, ktorými chceme predstaviť Slovensko ako úspešnú a dynamicky sa rozvíjajúcu krajinu ponúkajúcu krásnu prírodu, bohatú históriu a srdečných ľudí,“ dodal riaditeľ školy.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM