Ľubomír Hudačko Správy

Vynašli sa: Vyučiť sa za čalúnnika v Prešove nie je záujem, škola vyrazila do rómskej osady!

Kto chce byť čalúnnikom, musí sa skôr preorientovať na iné remeslo. Alebo rovno hľadať šťastie v inom meste. V Prešove totiž tento odbor neotvorili už tri roky. Jednoducho, nie je oň záujem.

Ilustračný obrázok k článku Vynašli sa: Vyučiť sa za čalúnnika v Prešove nie je záujem, škola vyrazila do rómskej osady!
Zdroj: TASR

V minulosti pritom SPŠ v Prešove na Bardejovskej ulici prijímala každý rok 15 až 20 žiakov. Odbor čalúnnik ale v súčastnosti už nie je v kurze.

V Jarovniciach majú 56 žiakov

Napriek tomu k útlmu profesie nedošlo. Škola sa rozhodla ísť ťažšou cestou a vybrala sa priamo za žiakmi. V rómskej osade v Jarovniciach (okres Sabinov) na elokovanom pracovisku vyučuje trojročné odbory čalúnnik aj stolár. Prví čalúnnici už majú výučné listy. Stolárov v Jarovniciach zatiaľ majú iba v prvom ročníku.

Riaditeľ školy Jozef Kurej uviedol, že v Jarovniciach majú 56 žiakov v odbore čalúnnik a deväť stolárov. Podľa jeho slov s dochádzkou dievčat nemajú veľké problémy a ich žiačky sa prejavili ako veľmi zručné čalúnničky. Počas štúdia im však tri odišli na materskú dovolenku, čo im skomplikovalo štúdium. So školskou disciplínou viac bojujú chlapci.

Čalúnnik sa môže uživiť

Podľa riaditeľa šikovný čalúnnik nemá problém uživiť sa na trhu práce. Na otvorenie živnosti nepotrebuje ani vysoký vstupný kapitál. Preto by tento odbor nemal podľa neho zaniknúť. Škola má 159 žiakov. Vyučuje základné odbory, ktoré sa týkajú drevárskej a nábytkárskej výroby. Trojročný odbor stolár vyučujú aj v Prešove. Okrem toho majú aj štvorročné odbory s maturitou a to operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, tiež umelecko-priemyselné spracovanie dreva a tvorba interiéru a nábytku.

Na dvojročnom nadstavbovom štúdiu v odbore drevárstvo – nábytkárstvo si môžu absolventi učilišťa urobiť maturitu. Majster odborného výcviku Milan Snopko povedal, že ich škola si zachovala nábytkárske a drevárske zameranie napriek tomu, že veľa stredných škôl sa dalo na cestu tzv. rozptýlených odborov.

Kontajnerová škola

Vyučujú profesie, na ktoré nemajú špecializované pracoviská a personálne obsadenie riešia za pochodu. ”Núti ich k tomu spôsob financovania na žiaka,” zdôvodnil ich pohnútky Snopko. Škola patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Župa vytvorila v Jarovniciach kontajnerovú školu pre elokované pracoviská, ktoré využívajú tri školy. Okrem čalúnnika a stolára sa tu pripravujú rómski žiaci aj pre profesiu lesná výroba, mechanizátor lesnej výroby a výroba konfekcie.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM