Webnoviny - Rôzne

Výkyvy počasia posúvajú klimatickú mapu Slovenska

Klimatické scenáre z konca 80. rokov 20. storočia sa naplnili, konštatuje Medzivládny panel pre klimatickú zmenu (IPCC).

Dôsledky týchto zmien pozorujeme aj na Slovensku. Napríklad v Hurbanove sa priemerná ročná teplota za obdobie rokov 1981 až 2010 v porovnaní s dlhodobým priemerom rokov 1901 až 1970 zvýšila takmer o jeden stupeň Celzia.

„Na prvý pohľad sa to možno nezdá veľa, ale tento rozdiel predstavuje posun klimatického pásma z oblasti Hurbanova do oblasti Trenčína,“ vysvetľujú v bulletine SHMÚ klimatológovia a meteorológovia Milan Lapin, Pavel Matejovič a Jozef Pecho.

Čiže v oblasti Trenčína už dnes prevládajú klimatické pomery, ktoré boli pred polstoročím charakteristické pre juh Podunajskej nížiny.

Najvýraznejšie sa oteplilo v januári. Zima tak nadobudla úplne iný charakter, než tomu bolo v minulosti. Napriek všeobecnému otepľovaniu sa však v zime môžu vyskytnúť aj vlny silných mrazov a iné nebezpečné javy, ako sme sa o tom mohli presvedčiť aj v prvej polovici tohtoročného februára. Klimatická zmena sa tak prejavuje aj výraznými teplotnými výkyvmi.

Aprílové zrážky sú dôležité

Takýto vývoj potvrdzuje aj počasie počas prvých troch mesiacov tohto roka. Po studenom februári nasledoval veľmi teplý marec, ktorý bol zároveň aj veľmi suchý, čo ešte viac zvýraznilo zrážkový deficit z jesene a zimy.

Preto budú aprílové zrážky veľmi dôležité. Celkovo sa očakáva, že apríl bude premenlivejší, vlhkejší a veterný, pričom sa budú striedať teplejšie obdobia s chladnejšími.

Počasie by teda malo byť naozaj skutočne aprílové. Jar ako celok s najväčšou pravdepodobnosťou skončí ako teplotne nadpriemerná. To však nevylučuje riziko výskytu jarných mrazíkov, ktoré sa môžu vyskytnúť aj počas teplejšej jari.

Príkladom klimatických zmien sú aj veľké rozdiely v ročných úhrnoch atmosférických zrážok.

„Kým v roku 2010 spadlo na území Slovenska najviac zrážok za posledných 130 rokov, rok 2011 bol pre zmenu vo východnej časti Podunajskej nížiny najsuchším rokom najmenej za posledných sto rokov,“ uvádzajú v bulletine SHMÚ klimatológovia a meteorológovia.

Suchá jeseň bude čoraz častejšie

Mimoriadne suchá bola najmä vlaňajšia jeseň. Takéto situácie sa podľa klimatických scenárov budú pravdepodobne vyskytovať čoraz s väčšou frekvenciou aj v budúcnosti.

Medzivládny panel pre klimatickú zmenu (IPCC) upozorňuje na možné sociálne riziká spojené s častejším výskytom extrémnych prejavov počasia.

„Netýka sa to len väčšej pravdepodobnosti výskytu vĺn horúčav v letnom období, ale aj prívalových dažďov, ktoré môžu spadnúť pri silných búrkach. Na strane druhej však hrozia aj suchá,“ vysvetľujú odborníci.

Týka sa to najmä južnej a strednej Európy, Strednej a Severnej Ameriky, severovýchodnej Brazílie a južnej Afriky.

Zmenou klímy budú postihnuté najmä takzvané rozvojové krajiny, ktoré nemajú na extrémne prejavy počasia vybudovanú dostatočnú hospodársku infraštruktúru, ktorá by ich negatívne dôsledky zmierňovala. Problémy môžu nastať najmä s dostupnosťou vody. V apríli a máji bude správa predložená vládam jednotlivých krajín.

presov24/wenoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM