Michala Halásová Rôzne

Vyhrnúť rukávy im robí radosť: Dobrovoľníci pomáhajú odkrývať históriu Šarišského hradu

Počas celého týždňa pracuje skupina dobrovoľníkov z rôznych kútov Slovenska na odkrývaní histórie na Šarišskom hrade i pod ním. Na hrade sú v rámci týždňa dobrovoľníctva.

Ilustračný obrázok k článku Vyhrnúť rukávy im robí radosť: Dobrovoľníci pomáhajú odkrývať históriu Šarišského hradu
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom je pomôcť pri archeologickom výskume na lokalite, ktorá sa nachádza pod Šarišským hradom. Miestny názov je Chyžka a spočíva v základoch kamennej stavby pravdepodobne z 18. storočia,“ povedal predseda združenia Rákociho Martin Sárossy.

Práve tento archeologický výskum by podľa Sárossyho mohol odpovedať na základné otázky, na čo tento objekt slúžil, či z akého obdobia pochádza. Neskôr by chceli Chyžku sprístupniť aj pre verejnosť a ukázať tak ľuďom, že aj pod hradným kopcom bol v minulosti čulý ruch.

Týždeň dobrovoľníctva

Týždeň dobrovoľníctva na Šarišskom hrade funguje už piaty rok. Tento rok sa podľa Martina Sárossyho stalo prvýkrát, že na hrad neprišli pracovať hostia z inej krajiny, ale len zo Slovenska. I táto pomoc je podľa neho pre hrad a odkrytie jeho histórie významná. „Je to zmysluplnejšie ako sedieť doma pri počítači. Chceme trocha zveľadiť tento hrad,“ vysvetľuje úmysly dobrovoľníkov jeden z nich Jozef Vaško.

Dobrovoľníci počas celého týždňa prespávajú na samotnom hradnom vrchu v jednej z hradných bášt. Na Šarišskom hrade ešte začiatkom tohto týždňa kosili a upravovali terén popri nezamestnaných, ktorí tam pracujú v rámci projektu Ministerstva kultúry a Ministerstva práce sociálnych vecí. Týždeň dobrovoľníctva na Šarišskom hrade končí dnes.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM