Ľubomír Hudačko Samospráva

Vyčlenenie peňazí na odkúpenie budovy pri Kumšte? Takto to napokon dopadlo na rokovaní...

Na zasadnutí zastupiteľstva PSK sa schvaľovalo aj rozpočtové opatrenie, v rámci ktorého chcel kraj vyčleniť i prostriedky na odkúpenie budovy pri historickom objekte Kumšt. Ako to napokon dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Vyčlenenie peňazí na odkúpenie budovy pri Kumšte? Takto to napokon dopadlo na rokovaní...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Položku z návrhu napokon stiahol prešovský župan Peter Chudík. Urobil tak potom, čo sa niektorí poslanci pravice v rozprave vyjadrili, že tieto financie sa dali použiť aj inak.

Čo povedal župan?

V rozpočtovom opatrení bolo na nákup budovy vyčlenených 234 000 eur a kraj chcel v nej sprevádzkovať prešovskú pobočku Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

„Ak chce niekto spochybňovať, či sa to nemôže dať inde, napríklad na cestu alebo na múzeum, tak to chápem ako iný názor. Pokiaľ ale nie je v tejto veci jednotný názor, tak som si povedal, že ja takéto veci nebudem riešiť. Ak je táto myšlienka fakt dobrá, tak sa k nej môžeme ešte vrátiť,“ povedal predseda PSK Peter Chudík.

Pre turistov časť obrazov Andyho Warhola

Ako ďalej uviedol, spomínaná budova je v bezprostrednej blízkosti Kumštu, ktorý chce PSK rekonštruovať, spolu by tvorili jeden komplex. Navyše, v susedstve je aj židovská synagóga a turisti by tam mohli chodiť na spoločné prehliadky. Najskôr by si podľa predsedu pozreli Kumšt, keď bude opravený, potom časť obrazov Andyho Warhola prenesených z Medzilaboriec a následne by išli do synagógy. Na to je však podľa Chudíka potrebný všeobecný súhlas, k čomu teraz nedošlo.

Poslanci PSK ešte minulý rok schválili viac ako 263 000 eur na opravu budovy Kumštu, no projekt je momentálne v štádiu pripomienkovania projektovej dokumentácie a následne výberového konania na zhotoviteľa opráv a celkovo bude ešte potrebných na opravu viac peňazí. Tie plánuje kraj v rozpočte nájsť.

Vyčlenené financie aj pre Prešov

V druhom rozpočtovom opatrení v tomto roku, kde bola aj diskutovaná položka na kúpu budovy pri Kumšte, prerozdelili v utorok poslanci podľa vedúcej odboru financií úradu PSK Márie Holíkovej približne 1,5 milióna eur do oblasti dopravy, kultúry, sociálneho zabezpečenia a vzdelávania.

Za 253 000 eur z nich nakúpi Správa a údržba ciest PSK 11 úžitkových vozidiel a za 45 000 eur tri osobné vozidlá. Taktiež za viac ako 165 000 eur opravia dve cesty v okrese Sabinov. Vyčlenili aj 70 000 eur do združenej investície na zriadenie tréningovej futbalovej plochy v Tatranskej Lomnici a viac ako 96 000 eur dali na halu s umelou ľadovou plochou v Prešove.

V oblasti vzdelávania pridelili najviac financií na rekonštrukciu telocvične na Strednej zdravotníckej škole v Prešove. Ide o sumu 185 000 eur. V sociálnom zabezpečení ide viac ako 250 000 eur na decentralizáciu vykurovania areálu Centra sociálnych služieb Ametyst v Továrnom v okrese Vranov nad Topľou.

Čítajte tiež:

V Prešove idú stavať halu s umelým ľadom, prebehol dôležitý krok: Aha, kedy už by novinka mohla stáť!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM