Správy

Vychytávka Technických služieb: Tieto dve prešovské lokality zabezpečili proti náplavám bahna!

Pracovníci Technických služieb zabezpečili proti náplavám bahna dve prešovské lokality. Vychytávka pomôže zabrániť škodám, ktoré by mohla spôsobiť voda. Kde presne k technickým opatreniam došlo?

Ilustračný obrázok k článku Vychytávka Technických služieb: Tieto dve prešovské lokality zabezpečili proti náplavám bahna!
Zdroj: TASR

Pracovníci Technických služieb mesta Prešov urobili technické opatrenia na odvedenie prebytočnej vody z lesných ciest do voľného terénu na území mestských lesov. Proti náplavám bahna a vody tak zabezpečili dve prešovské lokality Za Kalváriou a Šidlovec. Na vodozádržné zásahy použili drevo. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

„Základným cieľom vodozádržných opatrení je odvodnenie telesa lesnej cesty, ktoré zabraňuje erózii, zníženiu podložných zemín a škodám, ktoré spôsobuje podpovrchová a povrchová voda. Dá sa to docieliť pomocou priekop, rigolov, trativodov, odrážkami, zvodnicami a priepustami,“ vysvetlila hlavný účel týchto zásahov Ingrid Mihaľová z Technických služieb mesta Prešov.

Vzhľadom na to, že lesy na tomto území spĺňajú predovšetkým rekreačnú funkciu a majú certifikát FSC, čo je zárukou zodpovedného vlastníka lesov, ako materiál na odrážky použili obyčajné drevené rezivo. Umiestňuje sa na povrch ciest, chodníkov a ich prvoradou úlohou je odvádzať povrchovú vodu z komunikácie. Odrážky sú na kritických úsekoch lesných ciest v dvoch lokalitách. V časti Za Kalváriou urobili vodozádržné opatrenia nad tromi ulicami Horárska, Turistická a Ku Brezinám.

Ďalšie drevené odrážky sú na nespevnenej lesnej ceste v lokalite Šidlovec – Pustá dolina. Tieto opatrenia by mali do určitej miery odvodniť teleso lesnej cesty a odviesť tečúcu vodu z povrchu komunikácie do lesného porastu. Obyvatelia, ktorí sa rozhodli bývať v blízkosti lesa, by mali byť týmito zásahmi viac chránení pred neželanou vodou pred ich domami.

Môže vás zaujímať:

Firma v Prešove vytvorí desiatky džobov: A to v takejto atraktívnej pracovnej oblasti!

Slávnosť na jednej z fakúlt Prešovskej univerzity: Do užívania jej pribudli nové priestory!

V Prešove má vyrásť obchodné centrum Solivaria: VIZUALIZÁCIE chystanej novinky v našom meste

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM