Ľubomír Hudačko Samospráva

Vyberanie parkovného spoločnosťou Vinci Park: Všetky peniaze pôjdu mestu

Neistá situácia okolo parkovania a vyberania poplatkov, po tom čo zmluva so spoločnosťou Vinci Park skončila, môže byť zažehnaná. Primátor Hagyari sa vyjadril, že peniaze, ktoré automaty prijímajú pôjdu mestu.

Ilustračný obrázok k článku Vyberanie parkovného spoločnosťou Vinci Park: Všetky peniaze pôjdu mestu
Zdroj: Webnoviny.sk

Prvým septembrovým dňom prevzala do správy všetky pozdĺžne parkovacie miesta na vyhradených miestach vo vlastníctve Mesta Prešov, ktoré do dňa 31.8.2013 podli­ehali režimu plateného parkovania v zmysle zmluvy so spoločnosťou VINCI Park Slovakia firma Prešov Real.

Všetky tržby patria mestu

Spoločnosť VINCI sa teda neoprávnene neobohacovala: "Vzhľadom na zákon o majetku obcí a VZN o nakladaní s majetkom mesta došlo ku prechodu správy parkovísk na mestskú spoločnosť Real, ktorá pokračuje vo výbere parkovného, v spolupráci s Vinci budú spolupracovať do konca týždňa, následne vo vlastnej réžii,“ uvádza Hagyari.

O stanovisko bola požiadaná aj dotknutá spoločnosť VINCI Park. „Ďalej pokračuje prevádzka automatov, sms platieb za parkovné a smartfonovej aplikácie prostredníctvom nás. Jasne sme deklarovali, že všetky tržby od ukončenia našej zmluvy patria mestu a sme si toho plne vedomí. Je možné presne vyčísliť aká suma bola od momentu ukončenia zmluvy za parkovné utržená a všetky utržené peniaze do momentu prevzatia správy parkovania firmou Prešov Real budú odovzdané mestu,“ znie stanovisko spoločnosti.

Len pri porušení disciplíny

Ako je to teda s odťahovaním áut v prípade nezaplatenia parkovného? „Príslušníci Mestskej polície v Prešove kontrolujú dodržiavanie dopravnej disciplíny na základe dopravného značenia, nie na základe zmluvy,“ vysvetľuje náčelník MsP Ján Andrejko. „Každý, kto nerešpektuje dopravné značenie, dopúšťa sa priestupku a státie na komunikácii neupravuje žiadna zmluva, ale reguláciu a státie na komunikácii upravuje dopravné značenie a zákon,“ zdôrazňuje náčelník.

Mesto Prešov tým podľa slov Kataríny Juricovej, vedúcej oddelenia majetku MsÚ, neutrpí žiadnu finančnú ujmu a mesto tak na základe tohto postupu získa viac financií ako doteraz. „Výber parkovaného je v súlade s platnou legislatívou a s právnymi normami mestského charakteru,“ znie právne stanovisko k tejto problematike. V zmysle výkonu práv a povinností v súvislosti s parkovaním v meste sa teda pokračuje aj naďalej.

Redakciu Prešov24 informovala Veronika Kmetóny-Gazdová

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM