Ľubomír Hudačko Samospráva

Voľby v Prešove budú s novinkou: Takto on-line zistíte, kde je vaša volebná miestnosť

Voľby sú čochvíľa „na programe dňa“. V tejto súvislosti Mestský úrad v Prešove plní úlohy, ktoré sú nevyhnutné, aby príprava na vykonanie volieb do orgánov samosprávnych krajov bola bezchybná. Nezanedbateľnú úlohu tu plní aj služba eGov.

Ilustračný obrázok k článku Voľby v Prešove budú s novinkou: Takto on-line zistíte, kde je vaša volebná miestnosť
Zdroj: TASR

Pre zvyšovanie podpory priamej demokracie pri využívaní volebného práva má mesto Prešov sprístupnenú elektronickú službu v rámci projektu egov.presov.sk: Voľby – Volebné okrsky a miestnosti.

„Prakticky to znamená, že volič – Prešovčan podľa aktuálnej adresy svojho trvalého pobytu vie ľahko z pohodlia domova zistiť, kde je jeho volebná miestnosť pre pripravované voľby aj so zobrazením v mape," uviedla Mariana Hurná z oddelenia informatiky. Údaje sa podľa jej slov automaticky denne aktualizujú z vnútorného komplexného informačného systému mesta Prešov. „Po vyhľadaní adresy trvalého pobytu, je k nej uvedená volebná miestnosť spolu s adresou, lokalizáciou v mestskej mape, dokonca aj informácia o zapisovateľovi vo volebnom okrsku s telefónnym kontaktom,“ doplnila M. Hurná.

Služba je určená hlavne voličom, ktorí sa v tomto čase prisťahovali do Prešova alebo presťahovali v rámci mesta, aby nemuseli „pátrať či blúdiť“ po svojom volebnom okrsku, ale aby si informácie našli ľahko, jedným klikom. V meste Prešov je štandardne okolo 75 tisíc oprávnených voličov, 79 volebných okrskov a miestností a vyše 8 100 adries zaradených vo volebných okrskoch.

Služba eGov, ktorá už získala aj titul Zlatý Erb 2012 ako najlepšia elektronická služba samospráv, zaznamenala počas 2 rokov svojho fungovania viac ako 33 000 návštev, 17 000 jedinečných návštevníkov z vyše 55 krajín sveta, 166 000 zobrazení stránok, priemerné trvanie návštevy 6 minút. K najviac navštevovaným stránkam patrí Zoznam daňových dlžníkov, Evidencia psov chovaných v meste, Ulice a adresy, Rozpočet, Dotácie, Prevádzky v meste, Demografia, Voľby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM