Ľubomír Hudačko Rôzne

Voľby do europarlamentu: Podarí sa Rómov pritiahnuť k urnám? Prešovské centrum to má za cieľ

Účasť vo voľbách je večnou problematikou, ktorá mladých zaujíma len okrajovo. Prešovské centrum sa preto bude vo vyššej miere snažiť, aby svojimi aktivitami pritiahli k urnám hlavne Rómov a študentov vysokých škôl. Slovensko malo v roku 2009 najnižšiu účasť pri voľbách do Európskeho parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do europarlamentu: Podarí sa Rómov pritiahnuť k urnám? Prešovské centrum to má za cieľ
Zdroj: TASR

Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku budú konať 24. mája, kancelárie Europe Direct center sú predĺženou rukou Európskej komisie. Budú mať v programe pritiahnuť voličov k urnám. Prešovské centrum sa vo vyššej miere chce sústrediť na veľkú komunitu Rómov, v krajskom meste Prešov budú ich cieľovou skupinou študenti vysokých škôl.

„Slovensko má jeden problém a to je najnižšia účasť voličov pri voľbách do Európskeho parlamentu. Vrhá to dosť zvláštne svetlo na Slovákov, keď na jednej strane deklarujú podporu Európskemu parlamentu a Európskej komisii a na druhej strane sa prezentujú veľmi nízkou účasťou na voľbách,” povedal vedúci prešovského centra Europe Direct Ladislav Babuščák. Podľa jeho slov kampaň bude riadená z Európskeho parlamentu. V regiónoch sa do propagácie volieb zapoja aj kancelárie Europe Direct center.

„Takým špecifikom Prešovského kraja je vysoký počet rómskych voličov. Tam sa budeme snažiť robiť informačnú kampaň, aby aj oni pochopili, že Brusel má dopad na ich životy a je dobré zapojiť sa do volieb a rozhodnúť o tom, kto nás bude zastupovať v Európskom parlamente,” zdôraznil Babuščák.

Doplnil, že v Prešove je veľa vysokoškolákov. Je to pre nich tiež prioritná skupina, pretože účasť mladých ľudí vo voľbách je všeobecne veľmi nízka. Považuje to za prekvapujúce. Vzhľadom na ich vzdelanie a vek by očakával, že sa budú viac zaujímať o svoju budúcnosť. Študentom poskytnú všetky materiály o voľbách do Európskeho parlamentu a budú spolupracovať so všetkými vysokými školami, ktoré pôsobia na území mesta Prešov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM