Rôzne

Volá sa Dielňa pre život: Zoznámte sa s prešovským pracovným inkubátorom

Už ste o nej počuli? V našom meste pôsobí Dielňa pre život. Ide o zaujímavý prešovský pracovný inkubátor.

Ilustračný obrázok k článku Volá sa Dielňa pre život: Zoznámte sa s prešovským pracovným inkubátorom
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovský pracovný inkubátor, ktorý pôsobí pod názvom Dielňa pre život, zamestnáva mladých ľudí po odchode z detských domovov. Pod heslom „Bez práce nie sú koláče…“ sa zameriava na tlačiarenské a reklamné služby, ako aj kreatívne ručne vyrábané darčekové predmety.

Vypestovať zodpovednosť

Mladých ľudí vedie k tomu, aby si osvojili pracovné a životné zručnosti potrebné pre zaradenie sa do spoločnosti a na otvorený trh práce. Manažér dielne Miroslav Iľko uviedol, že ich slogan komunikuje potrebu uvedomiť si hodnotu práce a vypestovať v znevýhodnených mladých ľuďoch potrebnú mieru zodpovednosti.

„Pracovná terapia sa nám osvedčila ako vhodný nástroj získavania zručností pre reálne zamestnanie, rozvoj sebadisciplíny, tvorivosti, dôslednosti a zodpovednosti. Preto sme sa s podporou Nadácie Granvia rozhodli zriadiť kreatívnu dielňu, v ktorej môžu mladí ľudia získavať pracovné zručnosti bez strachu zo zlyhania. Vytvorili sme v nej prostredie, v ktorom si môžu nielen zabezpečiť príjem, ale predovšetkým sa čo najlepšie pripraviť na reálne pracovné podmienky a získať potrebnú podporu, aby sa mohli postupne uchádzať o bežné pracovné miesta,“ povedal Marek Ilenin, riaditeľ neziskovej organizácie Relevant, ktorá projekt zastrešuje. Už 11 rokov prostredníctvom Domova na polceste Hniezdo pomáha mladým ľuďom zaradiť sa do zdravého pracovného a spoločenského prostredia.

Spoločnosť Relevant im pri osamostatňovaní poskytuje potrebnú starostlivosť a oporu vo forme sprevádzania, vzdelávania v oblasti hospodárenia s peniazmi, podporu a motiváciu pri udržaní si práce a poradenstvo v rôznych životných situáciách.

Neboli zvyknuté

Podľa koordinátorky Domova na polceste Hniezdo Martiny Spišákovej je v proces osamostatňovania rovnako dôležité sústrediť sa na osobnostnú zložku ako na získavanie pracovných návykov. „Máme skúsenosti, že si naše klientky po odchode z domova našli prvú prácu, ale nedokázali si ju udržať, lebo neboli zvyknuté každé ráno vstávať do práce. Mali absencie pre zanedbateľné zdravotné problémy a často sa dostávali do konfliktu s autoritami. Navyše traumy, ktoré si niesli so sebou z minulosti, im znemožňovali sústrediť sa na to, aby v práci podali požadovaný výkon,“ vysvetlila Spišáková, ktorá sa venuje aj psychoterapeu­tickému poradenstvu, vedeniu pracovnej terapie a koordinácii klientok.

Dielňa pre život ponúka zákazníkom široké portfólio služieb, ktoré označuje ako 3P: printoviny, polepy a potlače. Poskytuje tlač propagačných materiálov, vizitiek, plagátov, či diplomových prác, polepy áut, reklamných a orientačných tabúľ a potlače na textil, hrnčeky, puzzle a iné reklamné predmety.

Zamestnáva klientky domova

Zamestnáva klientky Domova na polceste Hniezdo, ktoré sú v dielni zapojené do výrobného procesu, úpravy, triedenia, balenia a distribúcie materiálov pre zákazníkov. Podieľajú sa aj na návrhoch potlačí tričiek a vyrábajú dekoračné mydlá a bižutériu. Služby dielne využívajú najmä spoločnosti a organizácie, ktoré vidia zmysel a spoločenský prínos jej práce. Pomocou podpory z grantu sa organizácii Relevant podarilo zakúpiť potrebné technické vybavenie, zaškoliť a zamestnať v dielni klientky, zriadiť e-shop a rozbehnúť výrobu a propagáciu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM