Ľubomír Hudačko Rôzne

Vodiči, skvelá správa pre vás: V Prešove opäť jazda v MHD zadarmo!

Jazda MHD zadarmo nikdy nie je na škodu a vodiči v Prešove si ju opäť môžu vyskúšať. Táto populárna akcia si získala fanúšikov už v minulých rokoch a inak tomu nebude zrejme ani tentoraz. Ak máte vodičák, v tomto termíne opäť môžete čosi ušetriť...

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, skvelá správa pre vás: V Prešove opäť jazda v MHD zadarmo!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Európskemu týždňu mobility patrí na celom svete termín od 16. do 22. septembra a Prešov nie je výnimkou. Spolu s partnermi sa na území nášho mesta sa metropola Šariša zapája do najväčšej a najrozšírenejšej kampane na svete na podporu trvalo udržateľnej mobility.

Na vodičák môžete ísť v MHD zadarmo

Cieľom kampane je motivovať obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu a teda peši, bicyklom či hromadnou dopravou ako alternatívu osobnej motorovej dopravy. Motto tohtoročnej kampane 2015 je Vyber. Zmeň. Kombinuj. Prešov sa v spolupráci s OZ Kostitras a Dopravným podnikom mesta v tomto roku zapája do realizácie kampane v rámci troch okruhov aktivít.

„Nimi sú aktivity súvisiace s multimodalitou a udržateľnou dopravou, teda podujatia odborného aj popularizačného charakteru zamerané na otázky udržateľnej mestskej dopravy, ktoré sú tohto roku sústredené viac na podporu bicyklovej dopravy. Takisto implementácia permanentných opatrení; napríklad vybudovanie pruhu pre cyklistov – dlhý priečny prah na Mukačevskej ulici a zapojenie sa do Dňa bez áut 22. septembra, kedy sa v prešovskej MHD bude jazdiť zdarma na vodičský preukaz,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Vlani sa zapojilo viac ako 2 000 miest

Celoeurópska akcia tak dáva priestor zamyslieť sa nad kvalitou životného prostredia a začať aktívne prispievať k jej zlepšovaniu. „Cieľom podujatí, ktoré mesto Prešov počas tohto týždňa pripravilo pre širokú verejnosť, je podporiť využívanie alternatívnych ekologických druhov dopráv,“ dodala hovorkyňa.

V minulom roku sa do kampane zapojilo viac ako 2 000 miest zo 44 štátov. Viac ako polovica z nich zrealizovala 8 543 trvalých opatrení, ktoré sa zamerali hlavne na riadenie mobility, prístupnosť s podporu cyklistov a chodcov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM