Jakub Forgács Rôzne

Vo Veľkom Šariši trvá tretí stupeň povodňovej aktivity: Účasť voličov je zatiaľ veľmi malá

Podľa členov volebných komisií sú voľby pokojné a ľudia veľmi nevedia, ako Európsky parlament ovplyvňuje ich život. Nevedia zrejme ani to, že aj regulácia časti Torysy sa robila z európskych peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Vo Veľkom Šariši trvá tretí stupeň povodňovej aktivity: Účasť voličov je zatiaľ veľmi malá
Zdroj: Webnoviny.sk

Počas tohto týždňa sa síce pracovalo na odstraňovaní následkov vyliatej Torysy, ktorá kulminovala nadránom v piatok 16. mája, avšak piatich volebných okrskov, sídliacich ďalej od rieky, sa to nijako nedotklo. Žije tu i početná komunita Rómov. Tá však tieto voľby podľa Janky Scepaníkovej, ktorá je nielen zapisovateľkou miestnej volebnej komisie, ale aj vedúcou sociálneho oddelenia mestského úradu, takmer vôbec nevníma.

Rómovia sú o voľbách informovaní iba minimálne

„V okrsku číslo dva máme evidovaných 754 voličov. Z celkového počtu Rómov v meste Veľký Šariš je 289 voličov. Myslím, že ľudia v celom našom štáte sú minimálne informovaní o voľbách a Rómovia sú ešte menej. A to napriek tomu, že naši komunitní pracovníci s nimi približne mesiac o tom rozprávali,“ povedala Scepaníková.

Najviac ľudí podľa nej prichádza voliť v ranných hodinách – medzi 7:00 a 9:00 a popoludní – medzi 16:00 a 17:00. Keď je dobré počasie, tak aj okolo 20:00. Celkovo je vo Veľkom Šariši päť okrskov, jeden sídli na mestskom úrade, tri v základnej škole a jeden v miestnej časti Kanaš. Vo všetkých okrskoch dopoludnia zaznamenali veľmi nízku účasť.

Mesto využíva európske fondy na rekonštrukcie

Medzi voličmi, ktorí prišli voliť do základnej školy okolo obeda bol aj Igor Kaleja. Voľby sú podľa neho dôležité, lebo poslanci budú pre nás niečo robiť. Chcel by, aby on a jeho rodina mala hlavne prácu a byty. Väčšiu časť rodiny má v Česku a kamarátov v Anglicku. Hovorí, že sa majú lepšie, pretože majú prácu.

Vo Veľkom Šariši je 4 197 oprávnených voličov a mesto v minulosti aj v súčasnosti využíva európske fondy. Okrem školy a škôlky, ktoré opravili už skôr, niekoľko rokov rekonštruujú aj Šarišský hrad a v najbližšom období začnú aj s regeneráciou centra mesta, na ktorú získali nedávno 1,2 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM