Peter Klimant Samospráva

Vo Veľkom Šariši môžu plesať od radosti: Dostali poriadny balík peňazí a... na toto pôjde!

Obyvatelia Veľkého Šariša majú dôvod na radosť. Mesto dostalo poriadne veľký balík peňazí, vďaka ktorému sa spríjemní ich život, špeciálne ten nočný. Čo sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Vo Veľkom Šariši môžu plesať od radosti: Dostali poriadny balík peňazí a... na toto pôjde!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia i rozširovanie

Na rekonštrukciu verejného osvetlenia dostalo mesto Veľký Šariš príspevok vo výške približne 580 000 eur s DPH. Okrem toho chce v novom roku realizovať aj rozširovanie osvetlenia.

„Máme schválený nenávratný finančný príspevok na kompletnú rekonštrukciu osvetlenia. Teraz momentálne prebieha výberové konanie. Od začiatku nového roka by sme chceli ísť do druhej etapy, ale to už s pôžičkou, ktorú by si bralo mesto. To už nie je rekonštrukcia, ale rozšírenie osvetlenia. Rekonštrukciou ušetríme 70 % nákladov na prevádzku verejného osvetlenia. S tým, čo ušetríme, sme schopní splácať pôžičku, takže mesto by nemalo ani pocítiť, že si ju berie,“ povedal primátor Veľkého Šariša František Bratko.

Ako ďalej uviedol, verejné obstarávanie na prvú fázu projektu je vo finále a tento týždeň by mal byť známy aj víťaz. Do konca roka by mala byť hotová aj stavebná časť projektu, teda zrekonštruované osvetlenie v celom mesta.

Plány na druhú fázu

Mesto už teraz zároveň zisťuje podmienky úverov a hľadá riešenie, ako po novom roku začať aj s druhou fázou, teda rozširovaním. Na to by si chcelo vziať z bankových zdrojov približne 300 000 eur a splácať ich desať rokov. Náklady na fungovanie verejného osvetlenia odteraz pre mesto predstavovali podľa primátora asi 8000 eur, ak z nich ušetria 70 %, nebojí sa o to, že nebudú peniaze na splácanie. Aj s rozširovaním osvetlenia by mesto chcelo byť hotové do jari.

Osvetlenie by sa rozšírilo o asi 170 nových svetelných bodov v 14 lokalitách. Ide nielen o mesto Veľký Šariš, ale i o mestskú časť Kanaš, kde sa veľmi rýchlo rozvíja individuálna bytová výstavba.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM