Ľubomír Hudačko Správy

Vizualizácia, ktorá šoférov zaujme: VIDEO, ako bude vyzerať obchvat Prešova

Už o niekoľko týždňov sa začne s výstavbou obchvatu Prešova. Prinášame vám vizualizáciu, ako bude táto stavba vyzerať po dokončení.

Ilustračný obrázok k článku Vizualizácia, ktorá šoférov zaujme: VIDEO, ako bude vyzerať obchvat Prešova
Zdroj: Národná dialničná spoločnosť

Ako sme už informovali, zmluva o dielo na výstavbu úseku D1 Prešov, západ – Prešov, juh je už podpísaná. Ide o diaľničný úsek dlhý takmer osem kilometrov, ktorý bude postavený za vyše 356 miliónov eur. S výstavbou sa začne v júni tohto roku a práce majú potrvať do 30. júna 2021. Prešov sa tým dočká diaľničného obchvatu, ktorý z mesta odkloní tranzitnú dopravu na hlavnom cestnom ťahu z Prešova na Košice a Poprad.

Tunel Prešov

Súčasťou takmer osem kilometrov dlhého úseku D1 Prešov západ – Prešov juh bude aj vyše dva kilometre dlhý, dvojrúrový tunel Prešov. „Úsek sa začína v križovatke Prešov, západ, kde sa plynulo napája na predchádzajúci úsek diaľnice D1 Svinia – Prešov západ, ktorý je už v prevádzke. Následne prechádza v blízkosti obytnej zóny a vstupuje do spomínaného tunela. Koniec úseku je v križovatke Prešov, juh za obcou Haniska, kde pokračuje smerom na Košice úsekom D1 Prešov, juh – Budimír,“ informovala Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Okrem dvojrúrového tunela bude súčasťou prešovského obchvatu aj 18 mostov. Diaľničiari uviedli, že komfort občanov zabezpečí 6 kilometrov protihlukových sti­en.

„Stavba je zaujímavá nadštandardne veľkou plochou štvorcových metrov komunikácií. Je to spôsobené tým, že dve mimoúrovňové križovatky majú vo vetvách spolu 11,3 km, čo je viac ako je dĺžka celého úseku,“ informovala NDS. Tá zároveň dodala, že križovatka Prešov, západ bude patriť k najväčším na Slovensku, keďže tvorí uzol medzi budúcou diaľnicou D1 a rýchlostnou cestou R4 (severný obchvat Prešova) a zároveň bude umožňovať spojenie všetkých smerov, ale aj prepojenia na cesty I/18 a II/546 vrátane vstupu a výstupu do mesta Prešov.

VIDEO: Pozrite si, ako bude vyzerať úsek D1 Prešov západ–Prešov juh po dokončení
1
Galéria

Takmer 19 minút

Osobným vozidlám nový obchvat podľa diaľničiarov skráti jazdu o takmer 19 minút, nákladným automobilom o takmer 18 minút. NDS dodala, že osobné autá tak po vybudovaní diaľnice ušetria 20 percent času oproti jazde po pôvodnej ceste, nákladné vozidlá 27 percent.

Údaje o obchvate:

  • Lehota výstavby: 4 roky
  • Dĺžka úseku: 7870 m
  • Tunel: Prešov
  • Dĺžka tunela: 2,24 km
  • Počet mostných objektov: 18
  • Počet križovatiek: 2
  • Počet vetiev križovatiek: 17
  • Dĺžka vetiev križovatiek: 11,3 km

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM