Ľubomír Hudačko Rôzne

Viete o cyklistickom velodróme všetko? 10 najväčších zaujímavostí, FOTO

Cyklistický velodróm v Prešove je unikát. Viete však o ňom aj týchto desať zaujímavostí? Tie najväčšie sme zhrnuli v jednom prehľade.

Ilustračný obrázok k článku Viete o cyklistickom velodróme všetko? 10 najväčších zaujímavostí, FOTO
6
Galéria

Priestor, o ktorom mnohí Prešovčania dlhé roky možno ani netušili vám priblížime celkom inak. Vybrali sme 10 najväčších zaujímavostí o tunajšom cyklistickom velodróme. O ktorých ste vedeli a ktoré fakty počujete po prvýkrát?

1) Pozemok pre výstavbu velodrómu v Prešove začali pripravovať už v roku 1981, ale samotná stavba bola zahájená až v roku 1987.

2) Slávnostné otvorenie za prítomností vládnej delegácie sa konalo v júni 1989.

3) Otvorenie zdobil parašutistický zoskok Ladislava Platka, ktorý pristál uprostred dráhy. V prvom kole si s niekoľkými jazdcami Lokomotívy Prešov zajazdil aj olympijský víťaz a dvojnásobný majster sveta Anton Tkáč.

4) Velodróm bol postavený podľa olympijských parametrov pre tieto cyklistické dráhy. Financovaný bol z federálnych prostriedkov vtedajšej ČSSR.

5) Sklon betónového oválu je 37 stupňov v zákrutách a 12 stupňov na rovinkách, dĺžka dráhy je 333,33 km (3 kolá = 1 km), šírka 7,5 metra.

Zdroj: TASR

6) V dolnej časti sa nachádza ešte aj asfaltový ovál, ktorý využívajú in-line korčuliari.

7) V roku 2003 tu trénoval aj Peter Sagan, päťnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France. Velodróm, ktorý je jediný na Slovensku chátra od roku 2004.

8) Pred rozpadom ČSSR bol v Prešove najväčší cyklistický klub na Slovensku, ktorý mal 150 – 160 členov. V tých časoch získali 16 titulov M-ČSSR v mládežníckych kategóriách.

9) Nový cyklistický oddiel Š.K. Velodrom Prešov má v súčasnosti 18 členov, žiakov a dorastencov, z nich aj jedno dievča.

10) Aktuálne sa plánuje rekonštrukcia velodrómu. Na tento účel mesto Prešov vyčlenilo z rozpočtu 100 000 eur. Ďalšie financie by radi v Prešove získali aj z programov cezhraničnej spolupráce zahraničných fondov krajín Európskej únie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Postavili ho ešte pred novembrom 89: Velodróm v Prešove je unikát
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM