Ľubomír Hudačko Rôzne

Vidieť ich môžete v Prešove: 7 naozaj pozoruhodných kusov hasičskej techniky, FOTO

Krajské múzeum v Prešove sa môže pochváliť množstvom najrôznejších exponátov, ktoré stoja za videnie. Zamerali sme sa na vzácne kusy hasičskej techniky.

Ilustračný obrázok k článku Vidieť ich môžete v Prešove: 7 naozaj pozoruhodných kusov hasičskej techniky, FOTO
8
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Krajské múzeum v Prešove sa má čím pochváliť. Za jeho múrmi sa nachádzajú rôzne pozoruhodné exponáty. My sme zamierili našu pozornosť na viacero zaujímavostí z hasičských zbierok.

Vodné pušky

V strede našej fotografie č. 1 je mosadzná vodná puška. Vedľa nej je celodrevená vodná puška, obidve sú zo 17. až 18. storočia. „Sú duté, vnútri je piest a fungovali akoby predchodkyne moderných striekačiek. My to máme z tohto obdobia, ale v múzeum v Zurichu vo Švajčiarsku majú podobné a tie sú ešte staršie. Tieto exponáty rozhodne stoja za pozornosť,“ povedal pre Prešov 24 odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík.

Maska a mech

Zaujímavosť z histórie hasičskej techniky je aj kožená dýchacia maska (foto č. 2), ktorá patrí k ďalšiemu pozoruhodnému kúsku -
dýchaciemu mechu (foto č. 3). „Táto maska spolu s ním bola prepojená hadicou, cez ktorú bolo možné regulovať prietok kyslíka a zároveň tam bola hadica, ktorá slúžila na dorozumievanie. V období konca 18. storočia to bol výnimočný prostriedok, ktorý slúžil na komunikáciu medzi hasičmi. Slúžilo to na momenty, keď bol hasič sám v zadymených priestoroch,“ hovorí Lazorík.

Toto je nasjtarší exponát v Krajskom múzeu v Prešove. / Foto: Ľubomír Hudačko

Najstarší exponát

Štvorkolesová striekačka (foto č. 4, 5 a 6) ,ktorá bola ťahaná koňmi z konca 18. storočia, stojí taktiež rozhodne za pozornosť. „Práve tá je najstarším exponátom v Krajskom múzeu, ide teda o raritu. O všetko sa musíte starať, aj o kov, ale ešte viac zraniteľnejšie je jej drevo. Človek sa na to pozrie a uvedomí si, že sú to stáročia a je to poriadna história,“ konkretizoval zaujímavosť Lazorík.

Využívala paru

Pozreli sme sa aj na trojcylindrovú striekačku na štvorkolesovom podvozku s jedným sacím potrubím a dvoma výtlačnými potrubiami (foto č. 7). „V rámci Krajského múzea v Prešove patrí medzi také exponáty, ktoré využívali paru. Najstaršie sa spoliehali o záprah zvierat, táto už využívala paru. Písal sa vtedy rok 1883,“ dozvedeli sme sa. Podľa Lazoríka si ju zakúpil cukrovar v Trnave. Továrne a bohaté firmy vtedy existujúce si to totiž mohli zabezpečiť. „Pri nich vznikali hasičské zbory pre vlastnú potrebu. Tento exemplár bol využívaný čisto na súkromné účely. Vtedy ten oheň bol ničivejší živel ako dnes. Teraz sa hasí aj zo vzduchu a rôzne inak, no vtedy, ak raz niečo zhorelo, už sa to nedalo len tak opraviť,“ pripomenul.

Posvätil ju A. Hlinka

Škodu z roku 1931 (na foto č. 8) dnes využívajú dobrovoľní hasiči v Prešove a to pri oslavách Dňa hasičov ako ukážku niekdajšej techniky pre ľudí. „Raritou je, že v roku 1932 ju posvätil rímskokatolícky kňaz Andrej Hlinka v Ružomberku. Slúžila na prevoz hasičov, zmestili sa na ňu desiati. Vzadu má ručný naviják, ale nemá čerpadlo. To už je československá výroba,“ zakončil zaujímavosti Lazorík.

OBRAZOM: Takéto parádne kusy hasičskej techniky môžete objaviť v Prešove
8
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM