Ľubomír Hudačko Rôzne

Veľký prejav uznania: Významné osobnosti spoza hraníc prijali ocenenie PU

Vedecká rada Prešovskej univerzity (PU) v Prešove udelila titul doctor honoris causa PU z vedného odboru geografia, emeritnému profesorovi geografie Jagelovskej univerzity v Krakove Antoni Jackowskému a emeritnému profesorovi geografie Lodžskej univerzity v Lodži Stanislawowi Liszewskému.

Ilustračný obrázok k článku Veľký prejav uznania: Významné osobnosti spoza hraníc prijali ocenenie PU
Zdroj: Webnoviny.sk

Ocenenie si prevzali z rúk rektora PU René Matloviča.

„Vo viac ako 60-ročnej histórii prešovského geografického akademického pracoviska ide o prvé udelenie tohto prestížneho ocenenia pre geografov. Skutočnosť, že také významné osobnosti, ktoré reprezentujú popredné svetové geografické pracoviská, prijali ocenenie Prešovskej univerzity, bude prejavom uznania prešovskej geografickej škole i celej našej alma mater,“ uviedla hovorkyňa PU Kamila Urmaničová.

Ako ďalej povedala, Antoni Jackowski úzko spolupracuje so slovenskými geografmi, najmä na PU v Prešove. Bol jedným z iniciátorov spolupráce medzi Jagelovskou univerzitou, Univerzitou B. Pascala v Clermont-Ferrand a PU. Je členom redakčnej rady vedeckého časopisu Folia Geographica, vydávaného Prešovskou univerzitou v Prešove. Vďaka nemu prebieha čulá výmena publikácií, študentov a pracovníkov medzi UJ a PU. Bol aj členom komisie pre inauguračné konanie na PU.

Druhý ocenený Stanislaw Liszewski bol školiteľom dvoch doktorandov, René Matlovič a Peter Čuka, zatiaľ jediných v histórii poľskej a slovenskej geografie, ktorí úspešne obhájili dizertačné práce na Lodžskej univerzite a ich akademický život je spätý s Prešovskou univerzitou. Profesor Liszewski bol taktiež recenzentom v rámci inauguračného konania profesora Matloviča v roku 2006, ktoré sa uskutočnilo na PU v Prešove.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM