Ľubomír Hudačko Samospráva

Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 5 nových tvári prešovského zastupiteľstva

V prešovskom zastupiteľstve nás bude aj v tomto volebnom období zastupovať tridsaťjeden poslancov. Niektorí z nich mali svoje stoličky aj v predošlom mestskom parlamente, Prešovčania však vo voľbách prejavili dôveru i kandidátom, ktorí v ňom nezasadali. Piatich z nich sme vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 5 nových tvári prešovského zastupiteľstva
Zdroj: Dnes24.sk

Do prešovského mestského zastupiteľstva si po voľbách zasadne aj polovica nových poslancov, ktorí v mestskom parlamente buď Prešovčanov nezastupovali ešte nikdy alebo sa na tento post vracajú po niekoľkoročnej prestávke. My sme boli zvedaví na to, či si už im zverenú zodpovednosť stihli uvedomiť, s akými pocitmi vstupujú do nového volebného obdobia a ako plánujú začať napĺňať svoj volebný program.

1. Už ste si stihli uvedomiť, že ste vyhrali a že sa budete podieľať na chode nášho mesta?

Jaroslava Kutajová: Chcem najprv poďakovať všetkým voličom našej mestskej časti, ktorí mi dali hlas. Kandidovala som ako nezávislá poslankyňa, bez akejkoľvek straníckej či inej skupinovej podpory a zázemia. O to viac ma potešila dôvera ľudí i dosiahnutý výsledok. Zaostali za mnou veľmi silné a známe politické osobnosti Prešova. Voliči rozhodli. Zrejme neboli celkom spokojní s prácou volených orgánov, primátora i mestského zastupiteľstva, keď došlo ku takej výraznej obmene. Nechcem skončiť o štyri roky. Chcem si nájsť svoje postavenie v zastupiteľstve, vo výbore mestskej časti, v práci v komisiách tak, aby som mohla svojim hlasom (1 z 31) prispievať ku kvalitnému chodu a pozitívnemu smerovaniu nášho mesta. Tak ako som to svojim voličom sľúbila, s energiou, odvahou a zdravým rozumom.

Rastislav Mochnacký: V prvom rade sa chcem poďakovať mojim voličom a podporovateľom za dôveru, ktorú do mňa vložili. Po druhé, moja kandidatúra nebola náhodnou záležitosťou. Celkovou som sa s plnou vážnosťou uchádzal o mandát už tretíkrát. Ja som tak mal už celkom slušné skúsenosti, ako aj predstavu aké penzum práce to prinesie.

Zuzana Bednárová: Keď mi telefonovali kolegovia v noci zo soboty na nedeľu, že som bola zvolená, tak som si najprv myslela, že si zo mňa robia žarty. Ale keď už telefonoval tretí, tak som to začala brať vážne. Nedeľu po voľbách by som definovala ako deň oddychu po kampani a po očakávaní výsledkov. Miešala sa radosť zo zvolenia, ale aj uvedomenie si, aká veľká zodpovednosť to je. Pracovný týždeň všetky tieto pocity odsunul do úzadia, lebo ma začalo dobiehať všetko, čo som počas kampane odkladala na neskôr. Je to pre mňa radosť aj česť, že ma ľudia zvolili a veľmi si uvedomujem, aká je to zodpovednosť, lebo do toho vložili svoju nádej, že budem konať v prospech obyvateľov nášho mesta a že budem konať čestne.

Renáta Fedorčíková: S výhrou v komunálnych voľbách sa postupne stotožňujem.

2. S akými pocitmi vstupujete do tohto štvorročného volebného obdobia?

Jaroslava Kutajová: Jednoznačne s pocitom zodpovednosti voči svojim voličom i voči sebe samej. Nechcem ich sklamať a nechcem sklamať ani samu seba. Vydala som sa na náročnú cestu byť neustále na očiach verejnosti a pod verejnou kontrolou. Dostala som mandát na 4 roky, ale nechcem ho obhajovať až posledné týždne pred ďalšími voľbami. Teším sa na prácu v mestskom zastupiteľstve, ale nechcem stratiť kontakt s občanmi našej mestskej časti . Pripravujem si rôzne formy komunikácie a pravidelnej vzájomnej informovanosti. Pozorne budem počúvať svojich voličov a zastupovať ich záujmy, potreby, pripomienky a nápady.

Rastislav Mochnacký: Osobne vstupujem do štvorročného volebného obdobia s zmiešanými pocitmi. Na jednej strane pocit skvelého výsledku vo voľbách, víťazstva pravice a možnosti znovunastolenia normálnej správy vecí verejných. Na druhej strane mesto prežilo za posledných osem rokov dekadentné obdobie, za ktoré ešte účet nepoznáme.

Zuzana Bednárová: Nechcela by som do tohto obdodia vstupovať zo žiadnymi pocitmi. Pocity prehrmeli počas volebného víkendu a teraz je potrebné racionálne uvazovať. Nemam rada očakávania, ani veľké sny a sľuby. Samozrejme, že chcem, aby ostali za nami viditeľné výsledky a budem sa o to usilovať.

Renáta Fedorčíková: Do volebného obdobia vstupujem s veľkým pocitom zodpovednosti voči občanom mesta a najmä voči voličom, ktorí mi dali svoj hlas.

3. Ako a čím chcete začať napĺňať svoj volebný program?

Jaroslava Kutajová: 3. Verím, že do programu novej pani primátorky a nového zastupiteľstva sa podarí presadiť i zámery našej mestskej časti. Dúfam, že v krátkej dobe sa budeme môcť zoznámiť s reálnou analýzou, v akej finančnej kondícii je mesto Prešov, ako to vyzerá s jeho peňažnou likviditou a aké sú jeho rozpočtové možnosti na budúci rok. Mojou srdcovou a dominantou témou bude požadovanie hľadania a navrhovania nových riešení dopravného problému križovatky Levočská – Obrancov mieru. Samozrejme, chcem ešte zablahoželať novej pani primátorke k jej výraznému volebnému víťazstvu ako aj všetkým zvoleným poslancom. Teším sa na spoluprácu s nimi s túžbou, že v mestskom zastupiteľstve sa budú hľadať konštruktívne riešenia k napredovaniu mesta a nebude sa zbytočne politikárčiť. Podiel žien 35 % plus primátorka je výrazný od čoho si sľubujem slušnosť a etiku v rokovaniach i rozhodovaní.

Rastislav Mochnacký:Ja sa chcem zamerať najmä na presadzovanie malých a efektívnych zlepšení kvality života v meste. Mám mnoho veľmi dobrých podnetov od občanov a o tieto sa chcem čo najrýchlejšie zasadiť. Okrem toho chcem mestu ponúknuť moje skúsenosti v oblasti štrukturálnych fondov a krajinnej architektúry.

Zuzana Bednárová: V prvom rade si naštudovať stav, v ktorom sa mesto nachádza; finančný, aké sú plány a podobne. A podľa toho sa zaraidiť, aj podľa priorít jednotlivých problémov, ktoré ľudí trápia. Nemôžem sľubovať niečo keď neviem, aké prostriedky máme k dispozícii. Predvolebných a povolebných sľubov tu už bolo viac, než dosť. No jedno, na čo nebudú potrebné žiadne peniaze, je naďalej komunikovať s ľuďmi. Rada by som ľudí viac zapojila do chodu mesta, aspoň na miestnej úrovni. Ak na niečo narazia vo svojom okolí, aby vedeli, kam sa obrátiť.

Renáta Fedorčíková: Som veľmi rada, že sme si zvolili pani Andreu Turčanovú na primátorský post a verím, že volebný program naplníme predkladaním rozumných návrhov, ktoré budú podporovať rozvoj mesta.

Vyspovedali sme aj nováčika v prešovskom parlamente Martina Matejku, ktorému sme položili tieto otázky:

Premiérovo ste boli zvolený na poslanca v mestskom zastupiteľstve. Aké kroky budete podnikať v najbližšom období, čo pre vás táto voľba znamená?

Po 4 rokoch, keď sa v tomto meste robil marketing namiesto poriadnej roboty mesto potrebuje zabrať takmer vo všetkých oblastiach. Takže prvá úloha je urobiť v mestskom parlamente jeden tím, ktorý namiesto hádok začne mesto ťahať dopredu.

Čo plánujete vo svojom obvode ako ďalšiu prioritu?

Je predčasne rozprávať sa v tomto období o ďalších prioritách. Tie svoje som vymenoval aj v rámci debát či ankiet ešte v kampani. Najskôr teda naplníme tie. Sú pred nami 4 roky práce ktorá sa netýka iba mňa, ale celého zastupiteľstva aj novej pani primátorky.

Čakali ste viac hlasov, alebo menej?

Teší ma, že som sa dostal do parlamentu a je jedno koľkými hlasmi. Každý jeden je pre mňa záväzkom a úprimne ďakujem.

Aké je vaše stanovisko k voľbám primátora?

Tieto voľby ukázali, že Prešovčania rozumejú mestu. Zmena bola správnym rozhodnutím. Po skúsenosti s bývalým primátorom je o to viac dôležité, aby sme sledovali skutky novej primátorky a vyžadovali od nej plne profesionálny prístup a najmä aby sa neopakovala chyba, ktorá pri politických stranách, žiaľ, vždy hrozí. Do vedenia mesta sa musia dostať odborníci a nie ľudia za odmenu.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM