Ľubomír Hudačko Rôzne

Veľká rozlúčka s fašiangami v Prešove: Nechýbalo ani pochovávanie basy

Na Hlavnej ulici v Prešove sa nielen miestne folklórne súbory, ale aj tie z okolia rozlúčili spolu s obyvateľmi s fašiangami. Na pódiu bol kultúrny program až do večera, kedy jeden zo súborov symbolicky previazal basu čiernou stuhou, následne ju pochoval.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rozlúčka s fašiangami v Prešove: Nechýbalo ani pochovávanie basy
Foto: Rastislav Búgel

Týmto aktom utíchla fašiangová zábava v meste a začal sa pôst.

„Mali sme tu 26 súborov, ktoré prechádzali od sv. Trojice k mestskému úradu, kde vinšovali primátorovi, spievali piesne. Potom prišli k pódiu, na ktorom bol ďalší program. V rámci neho vystúpili takmer všetky súbory zo sprievodu. Na záver podľa tradícií sme pochovali basu,“ povedala referentka oddelenia kultúry a športu na Mestskom úrade v Prešove Patrícia Zichová.

Podľa primátora Pavla Hagyariho mesto takto vzdáva úctu k tradíciám a folklóru. Toto podujatie však symbolizuje aj dobrú spoluprácu s okolitými obcami, odkiaľ pochádzalo množstvo vystupujúcich súborov. „Mesto a okolité obce si minulosť vážia. Ten, kto si ju neváži, nemá podľa mňa právo ani na skvelú budúcnosť. Táto tradícia na Šariš patrí. Chcem poďakovať mestu a poslancom za podporu takéhoto projektu,“ povedal primátor.

foto: archív fb

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM