Marcel Páleš Samospráva

Varhaňovce volia zatiaľ bez problémov: Vajda Gagarin sľubuje vysokú účasť Rómov

V obci Varhaňovce prebiehajú voľby do vyšších územných celkov zatiaľ pokojne. Do volebnej miestnosti pomaly prichádzajú aj Rómovia z miestnych dvoch osád. Ich vajda Jozef Žiga, prezývaný Gagarin, sľubuje vysokú účasť.

Ilustračný obrázok k článku Varhaňovce volia zatiaľ bez problémov: Vajda Gagarin sľubuje vysokú účasť Rómov
Zdroj: TASR

Vo voľbách do orgánov krajskej samosprávy v roku 2009 tu bola síce vysoká účasť, no spomedzi všetkých vtedajších kandidátov na poslancov tu volili najčastejšie 12 mien, ktoré nespájala ani politická príslušnosť, ani bydlisko. Títo dostali od obyvateľov väčšinou viac ako 200 hlasov, ostatní kandidáti mali okolo 20 až 30 hlasov, upozornili na to niektorí súčasní kandidáti na poslancov.

Tentoraz je však situácia v obci podľa obyvateľov pokojná. Od rána k volebným urnám prichádzajú ľudia postupne. Dokonca niektorí privážajú svojich nevládnych príbuzných autom k volebnej miestnosti, členovia volebnej komisie prinesú urnu k autu a takto môže aj nevládny človek odvoliť.

Keďže v obci dve tretiny obyvateľov žijú v dvoch rómskych osadách, najmä miestny vajda medzi nimi agitoval, aby k volebným urnám určite išli, pretože je to ich povinnosť. Tiež by chcel, aby v krajskom parlamente sedel aj zástupca spomedzi Rómov a ten im povedal, ako to tam chodí a tiež pomohol osade. V tých varhaňovských by podľa neho mal samosprávny kraj vybudovať z eurofondov vodovod, bytovku a opraviť domy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM