Ľubomír Hudačko Správy

V triedach vládne súdržnosť: V tejto prešovskej škole nepoznajú šikanu ani bitky medzi žiakmi!

Jedna z prvých škôl na Sídlisku III pred 40 rokmi bola ZŠ na Prostějovskej ulici. Aktuálne sa tak blíži k štvrtému krížiku na chrbte. V jej priestoroch nepoznajú šikanu a ani bitky medzi žiakmi. Nie iba tým je však zaujímavá.

Ilustračný obrázok k článku V triedach vládne súdržnosť: V tejto prešovskej škole nepoznajú šikanu ani bitky medzi žiakmi!
Zdroj: TASR

Aj keď narodeniny bude mať škola už tento rok v septembri, oslavy plánuje až v roku 2016.

„Škola bola založená v roku 1975, v roku 1990 sa začalo s integráciou detí s telesným postihnutím a od tohto obdobia sa začala prestavovať na bezbariérovú školu aj vnútorná časť školy,“ uviedol riaditeľ Marián Molčan.

Majú 16 žiakov na vozíčku

Celkovo je dnes v škole 30 žiakov s telesným postihnutím, z nich je 16 na vozíčku. Škola sa od 90. rokov prispôsobuje stavebne najmä potrebám telesne postihnutých žiakov. Vybudovali sa tu rampy, výťah, priestory na vodoliečbu, využitie parafínu, pribudla špeciálna telocvičňa, kde sa s nimi cvičí, robia sa masáže a fyzioterapia.

Podľa riaditeľa ide o jedinú školu v Prešovskom kraji s takou rozsiahlou integráciou telesne postihnutých detí. Sem ptrí ich pohodlie, vzdelávanie a aj o hygienu sa každodenne starajú špeciálni pedagógovia, asistenti, fyzioterapeut, rehabilitačná sestra, všeobecná sestra či ošetrovateľ. Minulý rok tu mali dokonca aj maséra.

Šikanu nepoznajú

„To, že tu máme tieto deti, nám len pomohlo, pretože je aj celková nálada v triedach či na chodbách iná. Sme súdržnejší, vieme si navzájom pomáhať a nepoznáme, čo je to šikana alebo bitky medzi žiakmi,“ hovorí Molčan. Budova školy prešla v posledných rokoch aj celkovou rekonštrukciou za viac ako 1,045 milióna eur z európskych zdrojov.

V roku 2009 sa začalo zo zatepľovaním strechy, fasády i s výmenou okien. Opravy boli dokončené v roku 2011. Riaditeľ plánuje stavebné aktivity aj v tomto roku. Školu na Prostějovskej ulici v Prešove momentálne navštevuje asi 450 žiakov. Približne 90 z nich navštevuje štyri športové triedy.

Čítajte tiež:

Prešovská ZŠ a jej atraktívne plány: Rehabilitačné centrum so saunou aj soľnou jaskyňou!

Zo školákov sa stali známi ľudia: Aha, kto kedysi dral lavice na Gymnáziu sv. Moniky!

V Prešove vznikne prvá škola pre hyperaktívne deti: Kde bude sídliť a kedy ju otvoria?

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM