Správy

V tomto Prešov vyšiel ako suverénna jednotka: S náskokom sme prevalcovali ostatné mestá na Slovensku!

Naše mesto figuruje v zaujímavom hodnotení na prvej priečke. A to dokonca s výrazným náskokom pred druhou Nitrou. Sledujte, v čom Prešov bodoval.

Ilustračný obrázok k článku V tomto Prešov vyšiel ako suverénna jednotka: S náskokom sme prevalcovali ostatné mestá na Slovensku!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V otvorenosti zverejňovaných dát a informácií obstál Prešov so ziskom 173 bodov na prvom mieste. Teda s výrazným náskokom nad Nitrou so 67 bodmi.

Výrazný náskok na prvom mieste

Zverejňované informácie, spôsob a ich otvorenosť vo vzťahu k svojim obyvateľom, boli cieľom nezávislého hodnotenia českých odborníkov v rámci 28 najväčších slovenských miest. Smart cities, ako sa v hodnotení uvádza, nezverejňujú len tabuľkové formy, či povinne zverejňované zmluvy, ale pracujú aj s rôznymi mapami, či informáciami nad rámec zákona, v ktorých sa obyvateľ ľahko zorientuje a ich využiteľnosť bude maximálna.

Takým je aj mesto Prešov, ktoré v hodnotení spoločnosti Clevermaps a periodika Smart Cities obstálo s výrazným náskokom nad ďalšími samosprávami na Slovensku na prvom mieste. „Našou snahou bolo zhodnotiť nielen fyzickú dostupnosť dát, ale tiež kvalitu ich poskytovania, ich popis či možnosti ďalšieho ich využitia,“ uvádza Michal Zimmerman zo spol. Clevermaps.

Prešov svetlou výnimkou

Ako ďalej vysvetľuje, pri hodnotení vychádzali z metodiky Koncepcie inteligentných miest českého Ministerstva pre miestny rozvoj založenú na bodovom hodnotení sledovaných kvalitatívnych a kvantitatívnych charakteristík, ktoré dokážu mestské dáta popísať. „Svetlou výnimkou je Prešov, ktorý ako jediný na Slovensku prevádzkuje OpenData katalóg,“ vyzdvihuje dvojica M. Zimmerman a David Bárta zo Smart Cities metropolu Šariša.

„Prešov zostáva jediným mestom, ktoré poskytuje prístup k dátam prostredníctvom verejne dostupných API a umožňuje tak ich strojové spracovanie,“ doplňujú. Radosť nad hodnotením Prešova ako najlepšieho mesta vo zverejňovaní na Slovensku vyjadria aj primátorka Andrea Turčanová, pre ktorú je transparentnosť jednou z jej priorít. „Našou snahou je v čo najväčšej miere uľahčiť Prešovčanom prístup k rôznym typom informácií a tento výsledok za rok 2015 je toho dôkazom,“ povedala. Prešov sa tak umiestnil s takmer trojnásobným náskokom nad ostatnými slovenskými mestami na prvej priečke. Hlavné mesto v rebríčku hodnotenia obsadilo 24. miesto so 17 bodmi, tabuľku uzatvára Bardejov s 12 bodmi.

Môže vás zaujímať:

Prešovčania, uľahčili nám prístup k rôznym informáciám z mesta: Už môžeme klikať na novú Úradnú elektronickú ta­buľu

V prešovskej MHD sa objavia novinky: Nákup vozidiel a pre toto sa rozhodli po požiaroch autobusov!

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Prešovčana na sto honov :)

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM