Monika Földešiová Rôzne

V štyroch obciach si budú v sobotu voliť starostu

Obyvatelia štyroch obcí v Prešovskom kraji v sobotu 12. marca znovu pristúpia k volebným urnám. Ide o obce, v ktorých neboli z rôznych dôvodov v novembri minulého roka zvolení starostovia prípadne poslanci obecných zastupiteľstiev.

O tom, kto bude v najbližšom volebnom období zastávať funkciu starostu, budú rozhodovať obyvatelia obce Červená Voda v okrese Sabinov. Koncom novembra minulého roka sa o tento post uchádzali traja záujemcovia, medzi nimi úradujúca starostka Jana Džačovská (Smer-SD) a jej menovec Pavol Džačovský (nezávislý). Tí však získali zhodne po 121 hlasov.
Predsedníčka miestnej volebnej komisie (MsVK) v Červenej Vode Viera Kočiščáková dnes pre TASR uviedla, že oboch spomínaných kandidátov zaregistrovali aj pre tieto voľby, tretia osoba, ktorá získala v novembri najmenej hlasov, už nekandiduje.
Pre zhodný počet hlasov sa budú voľby starostu opakovať aj v obci Hudcovce, okres Humenné. Predseda MsVK František Rada konštatoval, že o funkciu sa v novembri uchádzali traja záujemcovia.
Úradujúca starostka Martina Bodnárová (nezávislá) a jej protikandidát Jaroslav Bangov (nezávislý) vtedy získali po 116 hlasov. Obaja sú zaregistrovaní aj pre tieto voľby. Ďalším záujemcom o funkciu je Ján Fedorič (nezávislý), ktorý v novembri nekandidoval.
Obyvatelia obce Soľník v okrese Stropkov v novembri starostu ani poslancov nevolili, nakoľko na tieto posty nikto nekandidoval. Zapisovateľka MsVK Anna Halajková dnes uviedla, že o hlasy voličov sa v soboru budú uchádzať Renáta Slivková (KDH) a Ľubomír Karaman (nezávislý), ktorý vo funkcii pôsobil v predchádzajúcom volebnom období. Komisia pre tieto voľby zaregistrovala aj sedem kandidátov na päť miest v obecnom zastupiteľstve.
Komunálne voľby sa v novembri minulého roka nekonali ani v obci Legnava, okres Stará Ľubovňa, pretože tu nezaregistrovali žiadneho kandidáta na starostu ani na poslancov.
Podľa zapisovateľa Obvodnej volebnej komisie v Starej Ľubovni Mikuláša Mayera teraz na starostu kandiduje Mikuláš Kundrát (Smer-SD) a o päť miest v zastupiteľstve sa uchádza päť kandidátov.
Voľby starostu boli na 12. marca vyhlásené aj pre obec Harakovce, okres Levoča. Ako dnes uviedol vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu Poprad Ladislav Maličký, v novembrových voľbách boli zvolení iba poslanci obecného zastupiteľstva, pretože o funkciu starostu nikto neprejavil záujem.
„V tejto obci sa voľby v sobotu konať nebudú, nakoľko opäť nebol zaregistrovaný žiadny kandidát na funkciu starostu. Uvažuje sa, že v budúcnosti by mohlo dôjsť k zlúčeniu Harakoviec so susednou obcou Dúbrava,“ dodal Maličký.
V spomínaných štyroch obciach sa v sobotu volebné miestnosti otvoria o 7. hodine, občania budú môcť svoj hlas odovzdať do 20. hodiny.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM