Správy

V Prešovskom okrese je evidovaných 71 minerálnych prameňov: Ich mapa je už v tlači

Pramene sa nachádzajú v 20 obciach a mestách. Mapa výskytu je už v tlači a k dispozícii bude do konca augusta. Z celkového počtu voľne prístupných je 27.

Ilustračný obrázok k článku V Prešovskom okrese je evidovaných 71 minerálnych prameňov: Ich mapa je už v tlači
Zdroj: TASR

Voľne prístupné sa vyskytujú v katastroch 11 obcí. Ide o úplne čerstvé výsledky, ku ktorým sa dopracovalo Občianske združenie (OZ) Živá Zem vďaka projektu Spoznajte minerálne pramene okresu Prešov.

Do konca augusta

Jedným z výstupov bude mapa minerálnych prameňov, ktorá je už v tlači a do konca augusta ju budú mať aktivisti k dispozícii. Zverejnia ju aj v digitálnej podobe. Uviedol to štatutárny zástupca OZ Štefan Adamčík. Na území prešovského okresu sa nachádzajú pramene s rozmanitou chuťou a vôňou, čo je podľa Adamčíka jeho veľkou výhodou. Niektoré sú kyslé, iné prechádzajú do vajcovitých chutí a zápachu. Vystihujú to aj niektoré ich názvy ako Kvašná voda, Šťavica, Vajcovka, Kyselka.

Prečítajte si tiež: Letný tábor v Ekoparku: Deti vyrábali mandaly, čaká ich aj zábavná fyzika

OZ sa už v minulosti venovalo kvalite vody v regióne. Zmapovalo niektoré minerálne pramene v okolí Prešova a dalo vyhodnotiť aj ich vzorky. Či ide o pitný alebo nepitný zdroj zverejnili pri jednotlivých žriedlach. Súčasný projekt neskúma kvalitu vôd, ale za kľúčové považuje nabádať verejnosť k ochrane prameňov. Vysvetľujú starostom, ako studničky treba čistiť, že treba vytvárať v ich okolí ochrannú zónu a udržiavať poriadok. Súčasne im radia, akým spôsobom si môžu dať preskúmať zloženie vody. V okrese museli osloviť viac ako stovku samospráv.

Až 71 prameňov

„Vychádzali sme z informácií Slovenskej agentúry životného prostredia z roku 1999, ktorá je verejne prístupná na internete. Uvádza sa v nej, že v okrese Prešov je 71 minerálnych prameňov. Nás zaujímalo, ktoré sú verejne prístupné a v akom stave sa nachádzajú. Najzaujímavejšie výsledky vyšli v meste Prešov, kde bolo evidovaných deväť prameňov a všetky sú až vzorovo voľne prístupné a celkom dobre upravované,“ uviedol Adamčík.

Prečítajte si tiež: Prešovčania a milovníci prírody sa tešia: Do Lesoparku máme novoupravenú ces­tu!

Najviac ľudí chodí do Kvašnej vody, kde sa v letných mesiacoch vystrieda denne aj sto návštevníkov. Prešovčania obľubujú aj prechádzky k prameňom na Cemjate a v Borkúte. Suverénne najviac – až 22 minerálnych prameňov majú Lipovce, kde vyviera známa minerálka Salvator. No iba tri pramene sú voľne prístupné. Ostatné sú na súkromných pozemkoch a ľudia sa k ním buď nedostanú, alebo tam nemajú čo robiť. V Bajerove majú tiež tri dostupné a kvalitné pramene.

Sigord či Zlatá Baňa

Pozitívne hodnotenie dáva Adamčík aj prameňom v rekreačnej oblasti Sigord v obciach Kokošove (2) a Zlatá Baňa (2), rovnako v Podhoranoch (1) a vo Víťazi (2). Aktuálnu mapu minerálnych prameňov v okrese Prešov v tlačenej forme dostane Komunitná nadácia Veľký Šariš, ktorá finančne podporila projekt. V jej kompetencii bude ďalšia distribúcia. Mali by ju posunúť na edukačnú činnosť do škôl, venovať cyklistom a obciam, ktoré na projekte participovali. Digitálnu mapu bude OZ Živá zem ďalej dopĺňať o novoobjavené pramene a chcú ich aj presne lokalizovať podľa GPS súradníc.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM