Webnoviny - Rôzne

V Prešovskom kraji klesá záujem žiakov o remeslá

Žiaci nemajú záujem o odborné učebné odbory. Odpoveď na otázku, čo to spôsobilo a návrhy na riešenie problému tlmočili dnes na tlačovej besede riaditelia stredných odborných škôl, ktorých zastrešuje prešovská župa.

(WEBNOVINY) – Stále akútnejšou sa stáva aj téma vzdelávania rómskej komunity. Vedúci odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja Karol Lacko konštatoval, že situácia je neuspokojivá a stále sa zhoršuje. Na stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti župy nastúpi od septembra do prvých ročníkov asi o 900 žiakov menej ako vlani. Rodičia aj žiaci stále preferujú gymnáziá. Riaditelia odborných škôl navrhujú zrušiť financovanie na žiaka a zaviesť normatív na triedu, čím sa im podarí udržať na školách v praxi žiadané, ale pre žiakov menej atraktívne odbory Presadzujú zaviesť povinné prijímacie skúšky na stredné školy v jednom termíne, druhý termín určiť len pre neprijatých žiakov.

Župa chce od štátu právomoci na reguláciu počtu súkromných a cirkevných škôl v kraji a žiada zaviesť ich samofinancovanie. Záujem o učebné odbory by malo podľa pedagógov zvýšiť lepšie nastavenie prospechového štipendia a prehĺbenie spolupráce medzi školou, žiakom a budúcim zamestnávateľom.

Návrh Vedúceho odboru školstva Karola Lacka

Lacko sa kritiky vyjadril k snahe štátu umelo zvyšovať počet maturantov a absolventov vysokých škôl. Presadzuje zavedenie väčšieho počtu nematuritných učebných odborov a navrhuje stanoviť percentuálne koeficienty a vedomostné požiadavky pre prijímanie žiakov na jednotlivé typy stredných škôl (gymnázia, výberové stredné školy, ostatné stredné školy) podľa potrieb štátu. Prešovská župa bojuje aj s odchodom majstrov odborného výcviku zo školstva, ktorí idú do zahraničia za lepším zárobkom, a školy ich nemajú kým nahradiť. Vedúci odboru školstva navrhuje pre majstrov kreditný systém vzdelávania a ich lepšie finančné ohodnotenie. Ako uviedol, v praxi nefunguje ani spolupráca medzi školou a výrobnými podnikmi – firmami, ktoré by mali vo svojich podmienkach zabezpečiť prax žiakov a finančne ich motivovať vreckovým.

Riešenie aj rómskej komunity

Samostatnú kapitolu tvorí v Prešovskom kraji štúdium rómskej komunity. Župa už niekoľko rokov vytvára nadštandardné podmienky pre rómskych žiakov tým, že zriadila detašované pracoviská škôl priamo v rómskych osadách. Riaditeľ Strednej odbornej školy v Bijacovciach Pavol Sedlák sa s týmto problémom borí od roku 2004, odkedy učia rómskych žiakov v Bystranoch, Žehre, Rudňanoch a Spišskom Hrhove. V mieste ich bydliska pripravujú chlapcov v odboroch lesná a stavebná výroba, dievčatá sa učia v odbore výroba konfekcie. Najšikovnejší žiaci môžu získať aj preukaz pilčíka a vodičský preukaz na traktor. Rómovia dnes tvoria 60 percent všetkých žiakov školy. Za negatíva tejto formy štúdia považuje riaditeľ vysokú absenciu, nezáujem dokončiť štúdium po skončení povinnej školskej dochádzky a odchody dievčat na materskú.

Návrh na predĺženie povinnej školskej dochádzky

Sedlák navrhuje, aby povinná školská dochádzka bola predĺžená do 18. roku veku. Dovtedy presadzuje zákaz zamestnávať mladistvých na aktivačných prácach, ktoré sú pre nich finančne zaujímavejšie ako škola. Navrhuje inak štrukturovať sociálne dávky u mladistvých. Ako uviedol, nie je žiadnou výnimkou, že 16-ročná žiačka čaká druhé dieťa. Preto je za prísnejšie pravidlá pri vyplácaní dávky pri narodení dieťaťa, zákon by mal určiť spodnú hranicu na 18 rokov. Tieto opatrenia by viac motivovali rómskych žiakov chodiť do školy a získať vzdelanie. Prešovská župa má detašované pracovisko aj v Jarovniciach.

Otvorenie nového odboru vďaka finančnej podpore

Riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Prešove Štefan Cmar uviedol, že záujem o štúdium na ich škole je v tomto roku oveľa väčší ako v minulosti. Dôvodom je zavedenie nového študijného odboru – technik energetických zariadení budov, o ktorý prejavili žiaci mimoriadny záujem. Riaditeľ však poznamenal, že si ho mohli dovoliť otvoriť len vďaka finančnej podpore EkoFondu, ktorý v spolupráci so svojim zriaďovateľom SPP rozbehol na troch školách na Slovensku (Trnava, Banská Bystrica a Prešov) tento nový študijný odbor zariadil dielne najmodernejšou technikou. Bez tejto dotácie by si to škola nemohla dovoliť.

Vedúci odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja Karol Lacko informoval, že písomnú analýzu situácie v oblasti výchovy a vzdelávania na SOŠ v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja zaslal na Štátny ústav odborného vzdelávania.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM