Správy

V prešovskej MHD sa objavia novinky: Nákup vozidiel a pre toto sa rozhodli po požiaroch autobusov!

Budeme sa voziť v nových vozidlách. Zaobstará ich dopravný podnik. A do prevádzky by ich rád uviedol ešte v priebehu januára tohto roku. A nebude to jediná novinka, pre ktorú sa rozhodol.

Ilustračný obrázok k článku V prešovskej MHD sa objavia novinky: Nákup vozidiel a pre toto sa rozhodli po požiaroch autobusov!
Zdroj: TASR

Dopravný podnik v Prešove kúpi päť nových dopravných prostriedkov. Na ich nákup si zoberie úver vo výške 1,4 milióna eur.

Radi by ich uviedli ešte v januári

Generálny riaditeľ podniku Peter Janus konkretizoval, že ide o dva kĺbové nízkopodlažné a klimatizované trolejbusy a tri autobusy dlhé 12 metrov. Nákup vozidiel pre mestskú hromadnú dopravu uhradia čiastočne aj z vlastných peňazí, ale gro investície tvorí úver.

Janus uviedol, že do prevádzky by ich radi uviedli ešte v priebehu januára tohto roku, niektoré vozidlá už stoja v depe a dopraváci čakajú už len na dodávku posledných kusov. „Nové vozidlá nahradia staré, ktoré majú už po generálnej oprave a dosluhujú. Ide hlavne o bezpečnosť cestujúcich. Nemôžeme si dovoliť, aby sme riskovali a používali vozidlá, ktoré sú už na hranici životnosti a bezpečnosti,“ povedal Janus.

Nakúpili aj samozhášacie zariadenia

S bezpečnosťou súvisí aj nákup 62 samozhašacích zariadení do autobusov za 60 700 eur. Janus tento nákup zdôvodnil tým, že im v minulom roku horeli dva autobusy. „Po konzultáciách s odborníkmi na požiare, ako aj s výrobcami vozidiel, toto je riešenie, ktoré budeme do ďalších vozidiel požadovať už pri ich dodávke. Je to nepredvídateľný úkaz a k takýmto požiarom dochádza aj inde, naposledy v Prahe. Je to asi aj z preťažovania vozidiel a možno aj dôsledkom zastaraného vozového parku. Jedno s druhým,“ uviedol Janus.

Prešovský dopravný podnik má k dispozícii 60 autobusov a 40 trolejbusov. U autobusov je priemerný vek zhruba deväť rokov, u trolejbusov 13,5 roka, pričom asi 40 percent trolejbusov je starších ako 15 rokov a v rámci rannej špičky musia vypraviť aj päť starších ako 20 rokov. Podľa Janusa by mesto potrebovalo na úplnú obnovu vozového parku ďalších 25 nových trolejbusov.

Dôvodom tohto stavu bol nedostatok finančných zdrojov v minulých rokoch, čo spôsobilo, že ich obnova nepokračovala takým tempom, ako to bolo potrebné. Mesto už vypracovalo podklady, aby sa mohlo po novej výzve uchádzať o dotáciu z eurofondov na nákup 25 trolejbusov a obnovu trolejovej siete.

Môže vás zaujímať:

Cestujúci pocítia väčší komfort ako doteraz: V ďalších lokalitách Prešova pribudli na zastávkach prístrešky

Prešovčania, uľahčili nám prístup k rôznym informáciám z mesta: Už môžeme klikať na novú Úradnú elektronickú ta­buľu

Dajte týmto záberom 3 minúty a nebudete ľutovať: VIDEO, ktoré poteší oči každého Prešovčana

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM