Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove tuhla krv v žilách: Ľudia boli svedkami rekonštrukcie jatiek, FOTO+VIDEO

Kruté momenty, ktoré otriasli mestom pred 330 rokmi sme si v Prešove pripomenuli rekonštrukciou udalosti. V centre metropoly Šariša sa konala poprava.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove tuhla krv v žilách: Ľudia boli svedkami rekonštrukcie jatiek, FOTO+VIDEO
14
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Caraffove jatky dostali opäť priestor v centre Prešova, tentoraz našťastie len hraným spôsobom. Ľuďom však pri predstave, že to čo zinscenované na vlastné oči videli, sa pred 330 rokmi stalo naozaj, tuhla krv v žilách.

Hraný dej sa v metropole Šariša odohral presne na miestach, ktoré boli svedkami spomínanej historickej udalosti aj v skutočnosti. Popravisko pri súsoší Immaculaty, Caraffa sledoval dianie z okna s manželkou. A na radnici sa konal mimoriadny súd, pričom mučiareň bola v jej suteréne.

Zvedavci v centre mesta: Prešov si pripomenul krvavé Caraffove jatky
1
Galéria

Až 24 vážených občanov – mešťanov a zemanov – bolo obvinených zo zrady a konšpirácie s manželkou Imricha Tököliho – Helenou Zrínskou z Mukačevského hra­du.

Tento približne 45-minútový program prítomní videli v podaní hercov Divadla Jonáša Záborského, takisto aj Študentského divadla PU. Nechýbala však ani skupina historického šermu a ďalší. Hraná udalosť vyvrcholila zapálením lampiónov. Viac napovie naša fotogaléria aj videogaléria.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Stvárnili kruté momenty z prešovskej histórie: V meste sa konala poprava
14
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM