Kultúra

V Prešove štartujú Dni mesta: Zoznámte sa s absolútnou novinkou, týka sa tradičného východniarskeho jedla!

Je sa na čo tešiť, v Prešove štartujú Dni mesta. Obľúbené podujatie predstaví bohatý program, vystúpia známe, ale aj revivalové hudobné skupiny. Okrem toho sa však dočkáme aj úplnej novinky. ktorá sa týka tradičného východniarskeho jedla.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove štartujú Dni mesta: Zoznámte sa s absolútnou novinkou, týka sa tradičného východniarskeho jedla!
Zdroj: Mesto Prešov

Tohtoročné Dni mesta Prešov prinesú od pondelka do sobotňajšej noci 11. júna program plný zábavy, umenia, dobrého jedla a veľa dôvodov na stretnutie priateľov v centre Prešova.

Varenie a ochutnávka mačanky

Nebude chýbať Trojičný jarmok s prehliadkou tradičných remesiel, maľovanie portrétov na ulici Prešovský Montmartre, Pivná burza či Tradičné chute Šariša. Na pódiu sa vystrieda množstvo rôznorodých skupín od domácich až po hostí zo zahraničia. Program sa začína dnes na hlavnom pódiu na pešej zóne hudobnou show od 14.00.

„Centrum mesta ožije od 6. do 11. júna zaujímavým kultúrnym programom – remeslami, hrami i zábavou. Program je zameraný na ľudí všetkých vekových kategórií a počas Dní mesta Prešov vystúpia takmer dve desiatky hudobných skupín a speváckych zborov rôznych žánrov a stovky ďalších účinkujúcich. Súčasťou tohto ročníka bude aj tzv. Revival večer,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Úplnou novinkou, na ktorú sa už teraz môžete tešiť bude prvý ročník súťaže vo varení tradičného východniarskeho jedla – mačanky – ktorá bude spojená s ochutnávkou. Aj tohtoročnou súčasťou bude sústredenie umelcov tvoriacich v rámci Prešovského Montmartru, ktorí sa presťahujú na Floriánovu ulicu.

Študentské práce Art and Style

V južnom parku pod názvom Art and Style budú svoje študentské práce prezentovať žiaci Strednej odbornej školy z Košickej ulice, odborov kaderníčka, kozmetička, grafika, fotografický dizajn, vizážistka. Pripravili tiež prezentáciu účesovej tvorby a dekoratívneho líčenia, výstavu kresba, maľba, grafika a fotografia očami študentov umeleckých odborov fotografický dizajn a propagačná grafika.

Výtvarníci zo Základnej umeleckej školy na Októbrovej ulici pripravili výstavu spojenú s happeningom na tému Pohľad do minulosti architektúry a vzniku renesančného námestia v centre Prešova očami detí. V mestskej galérii Caraffovej väznice je inštalovaná Výstava detskej knižnej ilustrácie Grand prix BIB 1967 – 2015. Na pódiu sa predstavia tanečníci, detské divadlá aj hudobné kapely ako Komajota či Hex. Počas celého týždňa tak bude mesto plné umelcov, remeselníkov, stánkov, atrakcií pre deti i aktivít z rôznych oblastí.

Môže vás zaujímať:

Zefektívnenie práce v Prešove: Mesto kúpilo malé nákladné vozidlo

Priláka k nám viac turistov? Na svete je mobilná hra, ktorú pokrstili v Prešove a padol aj rekord

Mladí ľudia, ktorí si rozhodne zaslúžia palec hore: Zoznámte sa s novými Hviezdami Prešova!

foto: mesto Prešov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM