Správy

V Prešove slávnostne otvorili križovatku: Autá a nákladiaky už po nej jazdia

Nový úsek cesty v Prešove, je slávnostne otvorený. Má odľahčiť dopravu, ale most bude vodičom prístupný až v piatok a zvyšná časť cesty v sobotu.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove slávnostne otvorili križovatku: Autá a nákladiaky už po nej jazdia
9
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby SR Viktora Stromčeka sa stavba realizovala od roku 2012, kedy bolo dokončené verejné obstarávanie, ktoré bolo podľa neho veľmi neštandardné, a súviselo aj so súdnymi spormi.

Dodnes sa súdia

„Spoločnosť, ktorá začala realizovať túto stavbu, ju viac-menej nedokončila v termíne. Do dnešného dňa sa s týmto dodávateľom súdime. Prišlo k výmene dodávateľa a sme veľmi radi, že to, čo sme sľúbili Prešovčanom, sa nám podarilo nakoniec dotiahnuť,“ povedal Stromček.

Komunikácia, ktorá pozostáva z deviatich mostov, takmer šiestich kilometrov jednotlivých vetiev komunikácií cestných objektov a okružnej križovatky, bude odkláňať tranzitnú dopravu z Košíc smerom do Popradu do obdobia uvedenia diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh do prevádzky. Predpokladaná intenzita dopravy na tomto cestnom úseku je približne 13 000 až 15 000 vozidi­el denne.

Zdroj: TASR

Plánované dokončenie stavby začiatkom tohto roka sa podľa generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Romana Žemberu zdržalo z viacerých dôvodov. „Prvý faktor bola ‚storočná voda‘. Tým, že tu vznikli záplavy, museli sme zmeniť projektovú dokumentáciu, bolo to podmienené mestom a vodohospodármi. Druhý faktor bol ten, že sme museli svojho času vyhnať starého dodávateľa,“ povedal Žembera.

Primátorka: Riešením až R4

V meste naďalej platí mimoriadna situácia, ktorú radnica vyhlásila v novembri 2015. „Zaviedli sme ju z dôvodu, že všetky zložky integrovaného záchranného systému mali vyššie limity na dojazd k miestu zásahu kvôli zlej dopravnej situácii v meste. Najnovšie čísla nemáme, keď budeme mať čísla, ktoré budú hovoriť, že sme v norme v dojazdoch, tak prehodnotíme trvanie mimoriadnej situácie,“ povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá predpokladá pozitívny vplyv dnes odovzdanej stavby na dopravu v meste.

K celkovému riešeniu dopravnej situácie v Prešove podľa nej pomôže až R4. V tejto súvislosti dnes popoludní obyvatelia Šarišského Štiavnika v okrese Svidník na hodinu zablokovali dopravu v obci.

Rýchlostná cesta R4 medzi Prešovom a Poľskom je podľa Stromčeka jednou z prioritných ciest, ktorú chcú stavať.

Získali povolenie

„Podarilo sa nám získať stavebné povolenie na prvý úsek prešovského obchvatu. Druhý je pripravený vo vysokom štádiu a sme pripravení ho súťažiť vo veľmi dohľadnej dobe. Je to aj priorita vlády v rámci programového vyhlásenia vlády. Dnes je verejná diskusia o tom, z čoho budeme financovať cestnú infraštruktúru. Ako som už spomenul, všetky európske zdroje do roku 2020 už máme alokované na stavby, ktoré sú prebiehajúce. Musíme nájsť dodatočné zdroje, z čoho budeme financovať infraštruktúru, ktorú považujeme za dôležitú. Jedna z možností je dlhová brzda,“ skonštatoval Stromček.

„V Národnej rade Slovenskej republiky sme spoločne s ďalšími kolegami poslancami podali návrh na uznesenie NR SR, kde sme chceli zaviazať ministerstvo financií, aby pripravilo, myslím do 15. októbra, ústavný zákon o zrušení dlhovej brzdy,“ dodal predseda Prešovského samosprávneho kraja a poslanec NR SR Peter Chudík.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Križovatka pri ZVL v Prešove: Slávnostne ju otvorili, ešte sú tam obmedzenia
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM