Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove sa zišla enkláva nadaných detí: O mobilných aplikáciách prednášal žiak základnej školy!

Prešovská univerzita hýrila vedomosťami ešte viac ako zvyčajne. Na jej pôde sa totiž stretla enkláva nadaných detí a hovorilo sa aj o tom, ako tejto diagnostike porozumieť. Okrem toho, o mobilných aplikáciách dokonca prednášal žiak základnej školy.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa zišla enkláva nadaných detí: O mobilných aplikáciách prednášal žiak základnej školy!
Zdroj: TASR

Nadané deti z celého Slovenska sa stretli na Prešovskej univerzite, kde prebieha odborný seminár pod názvom Rozumieme nadaným a 3. ročník celoslovenského finálového kola Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Prítomní hovorili o problematike diagnostiky nadaných detí, o tom, ako s nadanými deťmi hovoriť a rozumieť im.

„Do tretieho ročníka sa prihlásil rekordný počet detí – 3107. Z týchto školských kôl postúpili dvaja finalisti do každej kategórie a celkovo je ich tu dnes 127. Vo finále testujeme v dvoch kolách. Deti riešia úlohy zamerané na logický úsudok, priestorový úsudok, matematický úsudok a verbálne myslenie,“ uviedol jeden z organizátorov Ľuboš Lukáč.

Každý test trvá 30 minút. V prvom kole žiaci písali odpovede na otázky, v druhom už len krúžkovali možnosti. Súčasťou celoslovenského stretnutia je aj prednáška Adriána Bortníka, žiaka košickej základnej školy, ktorý je autorom mnohých mobilných aplikácií a deti sa zabavia aj na Detskej novinárskej škole. V priebehu testovania žiakov sa mohli ich sprievodcovia, teda učitelia a ich rodičia, zúčastniť na odbornom seminári s názvom Rozumieme nadaným deťom.

„Už tretí rok sa vrstvia informácie o tom, ako vnímať nadané deti, ako k nim pristupovať v rámci výchovy, ako ich rozvíjať tak, aby ich nadanie nebolo prekliatím ale darom pre všetkých,“ povedala riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove Ľubica Richmanová Fabišíková.

V Prešove idú stavať halu s umelým ľadom, prebehol dôležitý krok: Aha, kedy už by novinka mohla stáť!

Prešovský fotograf svojím záberom zaujal na celosvetovej súťaži: Táto FOTKA mu priniesla krásny úspech

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM