Rôzne

V Prešove sa chystá veľmi pekné podujatie: Ľuďom predstavia Belujské hrnčiarstvo

Zaujímavé a pekné podujatie čaká Prešovčanov v závere týždňa. Návštevníci sa budú môcť dozvedieť, ako sa vyrábali hlinené nádoby v regióne Hontu.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa chystá veľmi pekné podujatie: Ľuďom predstavia Belujské hrnčiarstvo
Zdroj: TASR

Návštevníci Krajského múzea v Prešove sa v piatok 27. októbra môžu tešiť na podujatie s názvom Belujské hrnčiarstvo. V čase od 13.00 do 16.00 sa uskutoční prezentácia formou filmovej projekcie a tvorivá dielňa.

Diela si môžu zobrať

Podujatie je venované hrnčiarskej dielni z hontianskej obce Beluj z okresu Banská Štiavnica, ktorá zanikla koncom 19. storočia. Formou projekcie krátkeho filmu s odborným výkladom bude účastníkom podujatia dielňa prezentovaná z historického, estetického a technologického hľadiska.

Súčasťou projekcie je ukážka tradičného výrobného postupu tvarovania nádoby na hrnčiarskom kruhu. Po prezentácii je naplánovaná praktická časť, v ktorej si účastníci môžu vlastnoručne vyrobiť predmety z hrnčiarskej hliny a zároveň ich vyzdobiť tradičnou technikou rytia a maľovania, ktorá sa používala v Beluji. Aktívni návštevníci si svoje vytvorené diela môžu zobrať domov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM