Rôzne

V Prešove sa chystá Deň Európy: Pozrite si už teraz, na čo sa návštevníci môžu tešiť

V našom meste sa už onedlho uskutoční Prešovský Deň Európy. Kde a kedy sa bude konať a aký program bude pripravený? Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa chystá Deň Európy: Pozrite si už teraz, na čo sa návštevníci môžu tešiť
Foto: Ľubomír Hudačko

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravujú -v spolupráci s mestom Košice a po prvýkrát aj s mestom Prešov – symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy. Ten prebehne v Košiciach a aj v Prešove a to už 4. mája. Témou tohtoročného Dňa Európy je „Európa v nás“.

S predstihom

Narodeninami Európskej únie sa pripomína zverejnenie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe sa oslavujú spoločné narodeniny 9. mája, ale na východnom Slovensku sa s oslavami začne s predstihom – spomínaného 4. mája.

„Aj rok pred voľbami do Európskeho parlamentu si pripomíname výdobytky európskej integrácie, ktorej začiatky položil návrh francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana, aby Francúzsko a Nemecko dali pod spoločnú správu uhlie a oceľ. Tzv. Schumanov deň je príležitosťou priblížiť občanom aj fungovanie európskych inštitúcií a čo všetko je v stávke pred budúcoročnými voľbami europoslancov. Aj napriek množstvu problémov a výziev je tento projekt, ktorého súčasťou je už 14 rokov aj Slovensko, zárukou mieru a inšpiráciou pre všetky štáty a národy Európy,“ povedal pred oslavami riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Prešovský Deň Európy

V Prešove sa 4. mája bude oslavovať na Hlavnej ulici. Celodenný program odštartuje o 9.00 hod. Ľudia sa môžu tešiť na súťaže a hry k téme Európy v nás, interaktívne disciplíny, ale aj hudobné vystúpenia. Taktiež vedomostné súťaže, v ktorých si návštevníci overia svoje vedomosti o Európskej únii a zabojujú tak o zaujímavé ceny.

Pripravený bude aj informačný stánok Kancelárie Európskeho parlamentu a Zastúpenia Európskej komisie. Do Prešova prídu aj poslanci EP Richard Sulík a Ivan Štefanec, s ktorými sa účastníci budú môcť počas dopoludnia o 12:00 osobne porozprávať pri „ Káve s poslancami“. Príležitosť na rozhovory budú mať médiá na námestí medzi 12:30 – 13:15. Nasledovať budú oficiálne príhovory o 14:00.

Na pódiu sa dopoludnia predstavia so svojimi prezentáciami prešovské základné, umelecké a stredné školy, ktoré prinesú to najlepšie zo svojich repertoárov. Tešiť sa môžete na tanečné aj hudobné vystúpenia mladých prešovských talentov. Predstavenie plné zábavy, pokusov a zaujímavých poznatkov predvedie „Kúzelná Fyzika“. Celý program vyvrcholí hudobným vystúpením mladej hudobnej formácie POMARANČ a autogramiádou skupiny S Hudbou Vesmírnou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM