Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove netradične operovali vrodenú srdcovú vadu: Stalo sa tak prvýkrát bez skalpela!

Lekári Kardiocentra Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove prvýkrát bez pomoci skalpela opravili vrodenú srdcovú vadu. Zákrok podstúpil pacient (38), ktorý bol už na kontrolnom vyšetrení a má sa dobre.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove netradične operovali vrodenú srdcovú vadu: Stalo sa tak prvýkrát bez skalpela!
Zdroj: Dnes24.sk

Na čele tzv. intervenčného kardiologického tímu, ktorý zákrok vykonal, stál Martin Studenčan.

„Pacient mal v srdci vrodený defekt predsieňovej prepážky, čo spôsobovalo patologický tok medzi srdcovými dutinami. Pri zákroku, prístupom cez žilu v pravom triesle, bol do srdca zavedený špeciálny katéter, z ktorého sa do defektu v predsieňovej prepážke vypustil a zafixoval dvojitý disk, ktorý „sendvičovým“ spôsobom prepážku uzavrel. Presnosť zákroku sme kontrolovali miniatúrnou ultrazvukovou sondou, ktorá bola zavedená do srdca prístupom cez ľavú stehennú tepnu," opísal priebeh operácie.

Aj využitie spomínaného vnútrocievneho ultrazvuku malo v kardiocentre svoju premiéru. Zákrok prevedený v lokálnom znecitlivení bol pre pacienta bezbolestný. Pacient bol už na štvrtý deň prepustený domov a môže sa vrátiť do práce. „Dnes bol na kontrolnom vyšetrení a všetko je v úplnom poriadku, pacient sa má dobre,“ dodal Studenčan.

Primár Kardiocentra Ján Kmec vníma tento zákrok v širších kontextoch: „Do minulého roku pacienti z Prešova a vlastne aj z celého Prešovského kraja, ktorí dostali akútny infarkt, boli emergentne prevážaní do Kardiocentra v Košiciach, kde bol okamžite vykonávaný katétrový zákrok s cieľom spriechodnenia uzavretej srdcovej tepny. Tento transport spôsoboval nežiaduce časové straty, ktoré boli pre pacientov rizikové. Od júla 2013 intervenčný kardiologický tím v prešovskom Kardiocentre zabezpečuje 24 hodinovú prevádzku a nepretržitú najmodernejšiu tzv. katétrovú liečbu akútneho infarktu myokardu pre všetkých pacientov z Prešova a Prešovského kraja. Takáto liečba, jej väčšia dostupnosť a včasnosť zásadným spôsobom znižuje výskyt komplikácií infarktu, čím sa zvyšuje šanca pacientov na prežitie," uviedol.

Nadšenie z odborného napredovania tímu prešovských kardiológov vyjadril aj riaditeľ FNsP J. A. Reimana PrešovRadoslav Čuha: „Týmto zákrokom sme oficiálne spustili program tzv. katétrovej liečby vrodených srdcových chýb a popri kardiocentrách v Bratislave a Košiciach sa prešovské Kardiocentrum stalo tretím pracoviskom na Slovensku, kde je možné takéto zákroky vykonávať," povedal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM